Pelerinaj la mănăstirea catolică Radna. Ce scot credincioșii din pământ
Your browser doesn't support HTML5 video.
Slujba a fost ţinută de abatele celei mai vechi mănăstiri din Ungaria. Pelerinii păstrează de ani de zile un obicei aparte: după slujbă, culeg "lacrimile Maicii Domnului", nişte bobiţe albe ale unei plante, despre care se spune că produc în mod natural mir.
Mănăstirea Basilica Maria Radna are o vechime de peste 700 de ani şi pentru a ajunge la ea, de Sfânta Maria, pelerinii parcurg pe jos, în rugăciune, chiar şi sute de de km.
Andreas Reinhol, părinte paroh Basilica Papală Maria Radna: "Se vede că au venit foarte mulţi aici la Radna pentru ca şi vremea s-a îndreptat şi nu mai avem 40 de grade şi asta a contribuit şi mulţi oameni în vârstă au îndrăznit să vină este o sărbătoare frumoasă este încoronarea vieţii Fecioarei Maria"
Slujbele sunt oficiate în maghiară, germană, română, slovacă şi croată. Deşi este o mănăstire catolică, la Maria Radna vin an de an, credincioşi din toate confesiunile.
Pelerin: "Din Timisioara venim în fiecare an ne-am rugat pentru sănătatea noastră a familiilor, avem fete bune, gineri şi venim cu drag chiar dacă este aglomeraţie te simţi puţin mai bine. Ne-am rugat, am pus acatiste."
După slujbă, credincioşii culeg din pădurea de stejari din spatele mănăstirii, nişte muguri albi asemuiţi cu lacrimile Fecioarei Maria, care, spun enoriaşii, îi feresc, miraculos, de necazuri.
Pelerin: "Săpăm de zor să găsim lacrimile Maicii Domnului e o tradiţie din an în an să venim cu părinţii."
Biserica de o rară frumuseţe, are altarul din marmură de Carrara. În 1992, Papa Ioan Paul al II-lea a conferit bisericii titlul de basilică.