Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Părinţii care nu-şi mai pot ţine copiii la grădiniţă din cauză că salariul minim a crescut

Your browser doesn't support HTML5 video.

Din cauza măsurilor fiscale din ultimii doi ani, multe familii nevoiașe nu își mai permit să-și lase copiii la grădiniță.

Deşi legea prevede un ajutor lunar de 50 de lei, aproape jumătate dintre beneficiari au pierdut banii, pentru că pe hârtie câștigă mai mult. Parlamentari de la toate partidele au cerut ca ajutorul de grădiniţă să crească la 100 de lei, iar plafonul de venituri să fie mărit.

Iosif este din Budila, judeţul Braşov. Până anul trecut, părinţii primeau de la stat lunar un tichet de 50 de lei cu care reuşeau să îi cumpere haine şi încălţăminte pentru grădiniţă. Însă au pierdut acest ajutor, pentru că le-au crescut veniturile pe hârtie, după ce a fost mărit salariul minim, iar contribuţiile au fost transferate la angajat.

"Mi-au tăiat şi bonuri şi supliment şi tot...ce să mai”, spune tatăl copilului. Cu 900 de lei ar trebui să hrănească 5 oameni.

"De tichetul de 50 de lei îi luăm lui mâncare, ca să am în frigider să pun, îi luăm de încălţat, îi mai luăm ceva", spune bunica lui Iosif.

Citește și
Batrana - femeie de serviciu
Bătrâna concediată de la grădiniță va fi reangajată. Ce va păți directoarea instituției

Simona Cristea, asistent social în cadrul proiectului: "Iniţial am început cu 9 grupe, când s-a implementat legea, şi acum am rămas la opt grupe. Ni s-a redus o grupă de anul trecut. Şi riscăm să ni se mai reducă una din toamnă"

Situaţia s-ar putea schimba pentru cei nevoiaşi. Mai mulţi parlamentari au depus un proiect prin care cer că valoarea tichetului să crească de la 50 la 100 de lei, iar plafonul de venituri să fie de 530 de lei pentru fiecare membru al familiei.

Alina Seghedi, Asociaţia Reality Check: "Accesul la educaţie este primul pas pentru că aceşti copii să reuşească să rămână în şcoala ulterior. Odată ce ajunge la copii, prezenţa lor se îmbunătăţeşte semnificativ. Pe termen lung, speram să se obişnuiască mult mai mult cu şcoala şi să abandoneze mai puţin "

O altă condiţie care îi descurajează pe mulţi să ceară tichetul de grădiniţa este depunerea unui dosar separat prin care să demonstreze că au venituri mici şi că îşi duc copiii la grădiniţă. Proiectul de lege ar urma să elimine acest pas.

Florin Manole, deputat PSD: "Atunci când completează dosarul pentru ajutorul de sprijin familial, nu mai face încă un dosar pentru încă un beneficiu social, îl primeşte automat"

Proiectul de lege abia a fost depus în parlament şi, dacă va fi adoptat, ar urma să intre în vigoare de anul viitor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult