Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Părintele Damaschin, lecție despre mucenici: ”Arată infinitatea și viața veșnică”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Creştinii îi prăznuiesc sâmbătă pe cei 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia, ucişi pentru credinţa lor, după ce au refuzat să se închine idolilor.

 

În tradiţia populară, sâmbătă se încheie şi zilele Babei Dochia, care marchează hotarul între anotimpul rece şi cel călduros. În aproape toate zonele etnografice ale ţării se pregătesc "mucenici", un fel de colăcei dulci, copţi sau fierţi, cu miere, nucă şi scorțișoară. Iar bărbaţii se întrec în consumul a 40 de pahare de vin sau ţuică, în amintirea celor 40 de sfinţi.

În Capitală se reuneşte paşnic harta mucenicilor. Ciorba dulce, ca în Dobrogea şi în Ardeal:

Femeie: ”Am pus mucenicii la fiert, zahăr, sare, nelipsita nucă şi restul mirodeniilor- coajă de lămâie, de portocală, vanilie, rom.”

Citește și
Valentine's Day, cadouri, sarbatoare, baruri, cadouri, inele, flori
Cât cheltuie americanii de Valentine's Day

Varianta a doua sunt mucenicii grăsuni, copţi din cocă de cozonac, însiropaţi cu miere şi presaraţi cu o mână generoasă de nucă. Între cele două tipuri de mucenici nu e prea e loc de negociere. Preferinţele sunt clar delimitate.

În Parcul Naţional, sărbătoarea s-a transformat în spectacol. Iar asta vinde bine porţiile de mucenici... între 8 şi 10 lei un castron sunt cei dobrogeni şi 7 lei bucata, cei moldoveneşti. Fără vânzare, adică doar pentru poze, sunt cei plămădiţi de doamna Mateiuc din Botoşani.

Doamna Mateiuc: ”Aici am încercat să realizăm o horă a mucenicilor. De la mic la mare. Mucenici în chip de om care se fac fără ochi, în amintirea celor adormiţi.”

Să mergem înapoi la sursă, în Iaşi, unde părintele Damaschin, de la biserica maternităţii Cuza Vodă, a împărţit copiilor zeci de sfinţişori. Şi le ţine acum o lecţie de simbolistică dulce.

Părintele Damaschin: "Vă invităm să luăm din aceşti colăcei tradiţionali. Ei se numesc mucenici sau sfinţi. Ei au forma a două cercuri lipite, arată infinitatea şi viaţa veşnică.”

Biserica se află chiar în curtea spitalului, aşa că şi câteva paciente au coborât să primească un colac.

Să nu uităm şi interpretarea secundară, pe care au oferit-o românii zilei de 9 martie.

Femeie: ”E ziua bărbatului azi şi e normal să le acordăm meritul. La noi în Maramureş e obiceiul să se bea 40 de pahare de palincă, horincă cum se spune la noi. Acum, cine poate...”

Luni începe cel mai lung post al anului, aşa că domnii au avut alături de pahare şi câte o porţie zdravănă de tocană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult