Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pandemia a redus ofertele de muncă pentru cei cu studii superioare. După cât timp a reușit să se angajeze o tânără din Cluj

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pandemia a redus numărul locurilor de muncă. Multe firme au fost nevoite să-și restrângă activitatea, așa că acum sunt precaute, și n-au mai ieșit cu oferte pe piață.

Datele Institutului Național de Statistică arată că în primul trimestru din acest an au fost disponibile cu 40% mai puține slujbe decât în 2019. Cea mai mare scădere a fost în domeniile în care se cer studii superioare.

Natalia este din Chişinău şi a terminat Facultatea de afaceri din Cluj-Napoca. După şase luni în care a mers la interviuri a reuşit în sfârşit să se angajeze într-o firmă de IT. Tânăra spune că procesul a fost mult mai anevoios decât acum trei ani, când s-a angajat prima oară.

Natalia Rusu: „A fost destul de dificil. Am aplicat la mai multe firme. Cred că toate persoanele cu studii superioare au dificultatea de a-şi găsi un loc de muncă acum, în perioada pandemiei.”

Dacă în 2019, peste 13% dintre locurile de muncă vacante erau pentru cei cu studii superioare, acum acestea nu depăşesc 8%. Cele mai multe oferte sunt pentru muncitori necalificaţi. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primul trimestru din 2019 erau disponibile, în total, aproape 60.000 de locuri de muncă, pe când în primul trimestru din 2021, au fost doar 38.000.

Citește și
Birouri
Clădirile de birouri riscă să rămână goale. Angajații vor lucra mai mult de acasă și după terminarea pandemiei

Liviu Deceanu, economist FSEGA UBB Cluj: „Această scădere a vizat mai ales posturile unde sunt căutaţi cei cu studii superioare. Acest lucru este explicabil, datorită faptului că în acel context, salariul era mai mare, deci firmele încearcă să facă economii, încearcă să plătească mai puţin, aşteptând revenirea.”

Ioan Hosu, sociolog UBB Cluj: „Vedem în continuare anumite profesii, meserii, care încet-încet dispar, dar ele se regăsesc în oferta de formare şi reconversie, dar în egală măsură ar trebui să vedem şi noile intrări pe piaţa muncii, ori aceasta dinamică ar trebui să o vedem şi în oferta de reconversie şi pregătire din partea agenţiilor de ocupare şi plasare a forţei de muncă.”

Agenţiile de ocupare a forţei de muncă fac mai multe cursuri de reconversie profesională, dar acestea nu sunt în totalitate potrivite pentru cerinţele actuale - cele mai multe sunt pentru agenţi de securitate, lucrători comerciali sau şoferi.

Ciprian Boșca, purtător de cuvânt AJOFM Cluj: „Ţinem cont şi de piaţa muncii, dorim să existe finalitate la cei care urmează aceste cursuri, în sensul să se integreze şi nu doar să se integreze, ci să se integreze pe cursul de formare pe care l-au urmat.”

În luna mai sunt disponibile 18.500 de locuri de muncă la nivel naţional, dintre care doar 1.400 pentru cei care au terminat o facultate şi au experienţă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult