Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pământul arabil românesc ”rodește” prețuri record. Un hectar în Galați a ajuns să coste cât un apartament de lux

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pământul românesc pe care se poate cultiva a ajuns să coste mai mult decât cel din Franța sau Ungaria și este doar puțin mai ieftin decât cel din Spania, stat care face un profit uriaș din agricultură.  

Potrivit experților, s-a dus vestea că terenurile noastre sunt roditoare, așa că cererea este tot mai mare.

În comuna Matca din Galați, cunoscută pentru culturile de legume, un hectar de pământ a ajuns să coste cât un apartament de lux dintr-un oraș universitar; doar că rar se mai găsește la vânzare o suprafață întinsă.

Gina Vasilache, cumpărător teren agricol în Matca: „10 ari (n.r.- 1.000 mp), doar atât mi-am permis, am dat în jur de 20.000 de euro”.

Potrivit Institutului Național de Statistică, cele mai scumpe terenuri agricole sunt însă în Ilfov. Umează Câmpia de Vest și Oltenia.

Citește și
https://bit.ly/3d5oq7a
Terenul arabil românesc este mai scump decât în Franța. Cât a ajuns să coste un hectar

50.000 hectare are câmpia Băileștiului. Nici aici nu se mai găsește mult teren de vânzare, așa că prețurile au explodat.

Cele mai multe terenuri le cumpără marii fermieri români

Jan Ovidiu Anghel, femier: „De 10 ani de zile s-au triplat, a plecat undeva de la 4.000 de euro și acum 12-13.000 de euro per hectar, poate chiar mai mult”.

Și la aceste prețuri, cei care vând nu duc lipsă de clienți. În ultima lună - de pildă - doar în Dolj s-au făcut peste 700 de tranzacții.

În vestul țării au facut achiziții unele fonduri de investiții, dar și oameni de afaceri din Ungaria. Cele mai multe terenuri - așa cum se întâmplă mai peste tot în țară - le cumpără marii fermieri români.

Constantin Buzatu, fermier: „Le-am cumpărat de la oamenii care au terenul la mine în arendă, care din anumite raționamente le-au trebuit bani, între 8 și 10.000 de euro hectar. Pământul este divizat și sigur că dacă e divizat, scade prețul”.

Florin Imbrea, decan Facultatea de Agricultură Timișoara: „Valoarea unui teren agricol este dată de o serie de factori. În primul rând, fertilitatea naturală sau pretabilitatea lui”.

În Europa, cel mai scump teren agricol este în Malta: peste 230.000 de euro hectarul, urmat de Luxemburg - 42.000 de euro - și Irlanda 38.000. La noi, prețul mediu este cu doar 2.000 de euro mai mic decât în Spania, unde este puțin peste 10.000 de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult