Ce mănâncă elevii români la școală. Alimentele care ar trebui evitate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Mai târziu la liceu, când adolescenții vor primi bani de buzunar, vor face aceleași alegeri. Nutriționiștii ne amintesc că educația alimentară trebuie făcută la vârste fragede.
La ora 10 elevii unei clase desfac înfometați pachetele cu mâncare de acasă. Au la ei sandvișuri făcute de părinți, iar în caserole fructe.
Băiat: „Mi-a pus la pachet struguri și clementine. Unu, două, trei sandvișuri”.
Fetiță: „Am sandviș cald cu salam și brânză”.
Elevă: „Prefer sandvișul pentru că e foarte bun, are foarte multă brânză și mie îmi place foarte mult brânza".
Un studiu realizat de o companie de cercetare arată că 85% dintre părinții de la oraș aleg să pregătească ei acasă gustarea celor mici.
Cel mai frecvent pun în pachete sandvișuri, fructe, biscuiți sau napolitane, dar și batoane de cereale sau chiar ciocolată.
Pentru sandviș cei mai mulți folosesc cașcaval și mezeluri și prea puțini optează pentru piept de pui sau legume, o variantă mai sănătoasă.
Mamă: „Decât să își cumpere, mai bine pregătim noi de acasă că știm noi ce îi pregătim. Încercăm să ne aliniem cu părinții să punem la fel, să nu fie divergențe".
Mamă: „Dimineața mănâncă micul dejun înainte să vină la școală, iar la școală un sandviș, legume, fructe. Încă sunt micuți și mi se pare mai sănătos”.
Pachetul primit la şcoală este analizat adesea şi de învățători sau profesori.
Carmen Ionela Fofiu, învățătoare: „Facem recomandări în ce să conste acel pachețel și văd că și țin seama părinții. Nu pot exista randamente școlare bune în condițiile în care ei nu sunt hrăniți, ei trebuie să aibă o anumită energie”.
Iren Alexoi, medic nutriţionist: „Un sandviș poate să fie din pâine integrală, decât să luăm șuncă sau salam se poate face un grătar sau oricare alt tip de carne la cuptor”.
Atenție! Cu aceleași obiceiuri copiii vor merge mai departe la liceu, spun nutriționiștii.
Elev: „Îmi iau eu de obicei sandvișuri cu banii mei. Mai pizza, mai sandviș".
Doi elevi: „Mergeam și luăm covrigi. Eu îmi luam felii de pizza”.
În ceea ce privește costurile, potrivit aceluiași studiu, părinții cheltuiesc aproximativ 95 de lei pe săptămână pentru pachețelul cu mâncare şi majoritatea celor care le dau bani de buzunar, alocă între 10 şi 20 de lei, pe zi.