Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oradea și Salonta se vor încălzi cu apă geotermală. Locuitorii celor două orașe deja plătesc cel mai puțin din țară

Your browser doesn't support HTML5 video.

România are o resursă naturală care ar putea încălzi orașe întregi: apa geotermală! Este un dar al naturii prea puțin folosit, deși pentru exploatare s-ar putea obține finanțare europeană.  

Municipiul Salonta, din Bihor, va avea în următorii doi ani o rețea de alimentare cu acest agent termic verde și ieftin.

La Oradea funcționează deja, pentru sute de blocuri. Oamenii plătesc, astfel, mult mai puțin pe gigacalorie față de cei încălziți cu gaze, spre exemplu.

Noul proiect al municipalității din Oradea, în valoare de 90 de milioane de lei, presupune, printre altele, construirea unei staţii termice geotermale, realizarea unor reţele de transport şi construirea a două staţii pentru reinjectarea apei geotermale uzate termic.

În plus, va fi executat un foraj nou de apă geotermală, la o adâncime de 2.900 metri şi vor fi amenajate peste 270 de puncte termice, la nivel de scară de bloc.

Citește și
energie geotermala
Proiect pentru încălzire geotermală a unui cartier orădean, pe finanţare europeană de 19 milioane €

Florin Birta, primar Oradea: ”Ce înseamnă acest proiect? Înseamnă că peste 6.000 de apartamente se vor încălzi cu apă geotermală. În acest moment, în Oradea, aproximativ 5% din totalul de energie termică este folosită din apă geotermală și estimăm ca, în următorii 2-3 ani de zile, să creștem acest aport până la 15-20%”.

După modelul Oradei, și municipalitatea din Salonta a accesat fonduri europene pentru a pune în valoare apa geotermală de sub oraș.

Torok Laszlo, primar Salonta: ”Apă geotermală înseamnă susținere, sustenabilitate pentru comunitate. Încălzim orașul, încălzim aceste edificii publice, în care suntem și acuma. În ceea ce privește economiile, care putem să adunăm pe plan local, ajungem la milioane de euro pe an".

Facturile scad cu 50-60%

Lucrările ajung la 15 milioane de lei, din care municipalitatea va plăti doar 2%. Va fi construită și centrala termică, unde se va face transferul de căldură între apa geotermală - care iese din subteran la aproximativ 90 de grade - și agentul termic care va încălzi, pentru început, opt clădiri ale municipalității printre care primăria, Spitalul Municipal și grădinița cu program prelungit. În a doua fază a proiectului, de apa geotermală vor beneficia toți cei 20.000 de locuitori ai Salontei.

Patricia Ivanciuc, manager de proiect: ”Avem o resursă naturală pe care stăm, neutilizată și nepusă în valoare. S-a facut o analiză de eficiență și beneficiu a acestui proiect, rezultând un procent de 50-60% de scădere a facturilor existente în acest moment".

Localnică Salonta: ”Aia ar fi bun, aia ar fi foarte bun. Că ar fi mai ieftin. Că unde face asta cu apă termală, sunt mai ieftine decât gazul”.

Folosirea apei geotermale contribuie la scăderea prețului gigacaloriei. Oradea, de exemplu, are acum cel mai mic cost de producție pentru căldură - 528 de lei și printre cele mai mici prețuri pentru populație - 373 de lei.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult