Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oamenii străzii, aduşi în adăposturi. "Dacă dormeam afară, ne găsea lumea morţi"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gerul nemilos de afară nu-i iartă pe oamenii străzii. Tocmai de aceea autorităţile locale din mai multe oraşe au decis să le întindă o mână de ajutor celor nevoiaşi.

După lăsarea întunericului găsesc un refugiu în adăposturile de noapte, unde primesc hrană caldă, haine curate şi un pat confortabil. Sunt oameni aflaţi pe muchia destinului, care totuşi nu şi-au pierdut încrederea.

În adăpostul de noapte din Piteşti, 24 de oameni ai străzii au găsit un loc cald.. chiar şi pentru câteva ore. Dan are 62 de ani şi sute de nopţi şi le-a petrecut afară. "Am fost la casa de copii, de acolo mi-a dat drumul şi am rămas pe stradă că n-am părinţi, n-am pe nimenea, sunt orfan. Dormeam pe scara blocurilor, prin baruri, pe unde găseam un loc să stau."

Povestea se repetă şi în cazul lui Jimmy care a fost abandonat la 3 ani şi jumătate. "Am trăit foarte greu. Lucrez în piaţa Gavana. Eu încarc, descarc, că plouă, că ninge. Aici când vin este excepţional centrul.”

Pentru toţi aceşti oameni, adăpostul este singură casa pe care au avut-o vreodată, iar împreună formează deja o mare familie.

Citește și
fetita arad
Fetiță de 13 ani fără adăpost, salvată de la îngheț de jandarmii arădeni

Nopţile de iarnă nu au fost deloc blânde nici în Sibiu. Printre cei care ajung la adăpostul din oraş, seara de seară, îl găsim şi pe Gabriel. Bărbatul are 51 de ani şi a lucrat mai bine de 27 de ani ca operator chimist. Casa în care a stat a fost retrocedata şi a rămas pe drumuri.

"Eu cum am probleme medicale, puteam să fiu mai bolnav sau Doamne fereşte său decedat. Mulţi au murit. Eu cred că dacă nu era adăpostul ăsta nu mă puteam descurca nici cum."

Tot aici o întâlnim şi pe Marioara. Are 65 de ani, şi a lucrat mai bine de 20 de ani ca ospătar pe litoralul românesc. "Am 2 copii dar am pierdut contactul cu ei nu vreau să-i mai deranjez să zică că mă duc pe capul lor. Avem căldură, condiţii, apă caldă, mâncare."

Eleonora are 66 de ani şi a lucrat 25 de ani ca vopsitor într-o fabrică de textile din oraş. De doi ani vine împreună cu soţul bolnav la adăpost. "Pentru mine e bine venit. Au fost ierni când dădeam zăpadă de pe băncile din parc şi stăteam şi dormeam acolo."

Adăpostul are 28 de locuri şi îşi deschide porţile la ora 17, până dimineaţa la ora 9. Asta doar în timpul iernii.

Scenele s-au repetat şi în Craiova. "Dacă dormeam afară ne găsea lumea morţi, cum e frigul în ziua de azi."

Marin Dincă este din comună Izbiceni, judeţul Olt. Bărbatul a muncit la un patron în Craiova şi povesteşte că a fost aruncat în stradă şi nici nu şi-a primit leafa. "Acesta este colţişorul meu, aici stau, acolo îmi ţin hăinuţele ce am şi eu."

Dacă pe timpul verii, la centru social "Sfântul Vasile", sunt primite doar persoanele cu domiciliu în Craiova, în această perioadă sunt cazaţi toţi nevoiaşii din Oltenia. Şi în Dâmboviţa sarmanii au fost duşi la adăpost de către poliţiştii locali.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult