Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O viață de muncă, 0 lei pensie. Românii care plătesc pentru greșelile de după Revoluție

Your browser doesn't support HTML5 video.

A venit vremea să plătim pentru greşelile din primii 20 de ani de democraţie. Imediat ce s-au închis fabricile, românii au început să bâjbâie şi au lucrat „la negru", fără să se gândească la bătrâneţe.

Erau fericiţi că aveau un trai mai bun în fiecare lună şi, în acelaşi timp, noii lor şefi nu se înghesuiau să le plătească taxele către stat. Acum, mulţi au ajuns la o vârstă dificilă, la care nu se pot pensiona sau nu au stagiul de cotizare necesar pentru un venit decent.

La 73 de ani, Adriana Dana are o poveste de viaţă de-a dreptul impresionantă, dar niciun leu de pensie. Nu a fost un om leneş, a lucrat în multe locuri şi peste tot și-a făcut conştiincioasă treaba. Adriana Dan, asistată social: „Pe toate mi le amintesc. Munceam de dimineaţă până seara. Două magazine, ţineam şi casieria, vă daţi seama.” Reporter: „Dar fără acte?” Adriana Dan: „Fără acte, bineînţeles că la negru."

Deşi provine dintr-o familie bună, în care tatăl său a fost Director la Arhivele Statului, nu şi-a imaginat o clipă că va ajunge asistată social, cu 156 de lei lunar. 100 de lei îi dă la căminul în care locuieşte, iar restul de 56 nu îi ajung pentru medicamente. Oricum ar fi calculat, cei de la Casa de Pensii nu au putut să o ajute pentru că are doar 13 ani vechime. Adriana Dan, asistata social: „Şi ştiţi că eu muncesc la negru acuma. Am nouă luni, merg acuma pe zece, de când mă duc şi îngrijesc zi de zi un bătrân." După o viaţă de muncă, un inginer constructor are 1354 de lei.

Lucian Climovici, pensionar: „Mi-am dat seama că sunt vreo 11 ani în care vreo trei firme la care am lucrat angajat, cu contract, cu carte de muncă, nu mi-au plătit asigurările sociale, CAS-ul. Nu primeam fluturaşi, semnam un stat de plată aşa, cum practicau mulţi şi ca mine sunt foarte mulţi, foarte, foarte mulţi. ”

Citește și
japonia
Japonia propune ca vârstă minimă de pensionare 70 de ani

Nimeni nu a estimat în prezent câţi români nu au vechimea necesară pentru a beneficia de pensie, pentru că cei de la Casa de Pensii se ocupă doar de dosarele complete. Se ştie, însă, că zeci de mii dintre cei plecaţi din fabricile falimentare au găsit soluţii de supravieţuire la limita legii.

Delia Târcolea, purtător de cuvânt Casa de Pensii Braşov: „E adevărat că sunt persoane la stagiul minim de cotizare. E adevărat că sunt situaţii în care pensia este mai mică decât pensia socială, acea garantată în plată. Sunt judeţe unde, într-adevăr, este o problemă asta.”

Acum, o persoană se poate pensiona doar dacă are un stagiu de cotizare de minimum 15 ani şi vârsta de 65 de ani, în cazul bărbaţilor. Cei care au 35 de ani vechime se pot pensiona anticipat.

În cazul celor care nu îndeplinesc niciuna dintre condiţii, legea le permite să își cumpere vechime în muncă. Există două categorii: cei care au 10 ani vechime şi, pentru a atinge stagiul limita de cotizare îşi pot cumpăra 5 ani, sau cei care , de pildă, au 25 de ani pe cartea de muncă, însă vor să se apropie de stagiul complet de cotizare şi îşi recuperează încă 5 ani.

Dacă nici în acest mod nu reuşesc să îşi rezolve problema, românii se pot adresa Ministerului Muncii pentru a primi ajutor social, respectiv 520 de lei cât este pensia minimă în prezent, care va creşte la 640 de lei de la 1 iulie.

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult