O vară plină de seri de teatru și concerte în aer liber: Ești cu inima cât un purice să nu vină ploaia
Your browser doesn't support HTML5 video.
Piesele sunt însă diferite. Scenele în aer liber au nevoie de echipamente speciale, care să capteze sunetul, dar și de alte lumini. Dispare, însă senzația de intimitate din interior.
Nopți de vara sus pe teatru. Acesta este programul gândit de cei de la Teatrul Național pentru următoarea perioadă. Printre premiere se numără spectacolul ''Iona'', de Marin Sorescu, dar și ''Moftul Român'', un recital din texte de Caragiale.
Teatru Național din București a pregătit două luni de teatru, concerte, proiecții de film, dar și spectacole de dans. Pentru Început vor avea loc spectacole independente, iar luna septembrie se va încheia cu piese cunoscute, jucate de actorii teatrului. Amfiteatrul are 300 de locuri , însă se vor respectă restricțiile impuse de pandemie și se va juca doar la 30 la sută din capacitate.
Piesele au fost regândite, distribuțiile sunt mai mici, iar actorii repetă mai multe zile pentru a se obișnui în aer liber.
Lari Giorgescu, actor: “Energia este altă, mai ales că ai contact cu cerul, cu vântul, din păcate, uneori se aud și lucrurile care trec pe stradă, nu știu, șalvari sau mașini de poliție, dar atunci când ai și lucruri împotriva ta, unitatea și uniunea dintre ține care faci un act artist pe scenă și cel care îl urmăresc este și mai mare”.
Aceste scene de spectacol au nevoie de lumini și de echipamente de sunet speciale.
Ionuț Corpaci, consultant artistic: “Zgomotul străzii nu se aude, avem niște pereți care au trei metri adâncime, iar seară este minunat aici. Suntem utilati, ca o seară de teatru normală, sunt peste 60 de proiectoare”
Și la Grădina de Vara din Herastru, a Teatrului Constantin Tănase spectacolele au început din iunie. Sunt peste 50 de reprezentații programate atât în timpul săptămânii, cât și în weekend, de la mai multe teatre din Capitală.
Vasile Muraru, directorul teatrului: “În aer liber este foarte emoționat, aștepți să se insereze, ești cu inima cât un purice să nu vină ploaia, anul trecut când am început a venit ploaia, o ploaie de vară cuminte și a venit soarele. Trebuie să joci, lumea nu are nicio vină”.
Valentina Fătu, regizoare: “Încercăm să venim și noi în întâmpinarea așteptătile spectatorilor. Oamenii se așteaptă să fie spectacole ușoare, în care să fie dispuși”.
De luni până duminică sunt spectacole și în Grădina Universitarilor, iar de joi puteți să va întâlniți în Grădina cu Filme și cu artiștii independenți care nu au avut unde să joace în pandemie.
Pe esplanada Operei Naționale din București va fi montată una dintre cele mai mari scene din țară. Doar instalarea ei se ridică la peste 85 de mii de euro.
Daniel Jinga, manager Opera Națională: “Aici va fi scena în față intrării principale din opera. Și scena este gândită în așa fel încât să evidențieze arhitectura clădirii”
Și Opera Națională din Cluj Napoca va organiza, departe de zgomotul orașului, diverse evenimente în aer liber.