Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O tabără din Iași atrage francezi care vor să învețe arta populară românească. ”Trebuie să știm să facem asta”

Your browser doesn't support HTML5 video.

O tabară din județul Iași atrage mulți străini la un conac boieresc. Cei interesați, pot învața aici arta populară românească.

În aceste zile, mai mulți francezi descoperă, alături de profesori și meșteri locali, diverse meșteșuguri - de la olărit până la bătutul fierului.

Conacul din comuna Țibănești, județul Iași, a fost construit la începutul secolului XIX de familia boierească din care se trage Petre P. Carp. Acum, găzduiește o tabără de vară, unde șapte tineri veniți din Franța învață meșteșugul românesc.

Ștefan Mănciulescu, arhitect: „Cursanții care vin care au auzit de tradiția aceasta a meșteșugului și a patrimoniului, au lucrat cu foarte multă atenție și aplicație”.

De exemplu, un meșter olar le-a arătat secretele sale.

Citește și
frigider ecologic
Un vechi meșteșug este folosit în România, în locuri greu de găsit. Cum arată ”frigiderul ecologic”, fără curent electric

”Cursant: Cât timp le lăsați? Daniel Ifrim, meșter popular: Acum, vara, se arde cam 8-9 ore, iarna chiar și 12 ore”.

Claude Aussage, profesor: „Construiesc cuptoare și, atunci, bineînțeles că toate cuptoarele tradiționale sunt foarte interesante pentru mine. Este prima dată când vin în România”.

Sarah Davidoux, formator în cadrul școlii de vară: „Fac ceramică de 10 ani și am venit la Daniel câte două săptămâni, în mai multe veri consecutiv, ca să învăț alături de el”.

Cursurile din tabăra ieșeană sunt gratuite

Participanții au avut ocazia să construiască un mic cuptor pentru realizarea ceramicii. În atelier, viitorii meșteri au pregătit diverse unelte, tot în stil tradițional.

Arthur Montury, participant: „Aici voi face un cârlig. Va fi folosit la cuptorul care se construiește acum. Trebuie să știm să facem asta”.

Șerban Sturdza, președinte Fundația Pro Patrimonio, organizator: ”Se învață direct cu mâna meserii tradiționale care servesc în cele din urmă la restaurarea clădirii”.

Și copiii au învățat ce înseamnă fierăria de artă.

Ioana Violet, artist: „În anii aceștia, când toți stau în fața computerelor, este important să simtă și să facă ceva cu mâinile lor și să se bazeze pe simțurile lor”.

Cursurile din cadrul taberei „Batem fierul la conac” sunt gratuite pentru copii. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult