Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O nouă mărire a pensiilor, pe baza bonusurilor, primelor și al 13-lea salariu. Ce acte trebuie să prezinte pensionarii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Recalcularea pensiilor vine pentru unii vârstnici cu rezultate parțiale. Asta pentru că, în această etapă, nu au fost luate în calcul bonusurile, primele, al 13-lea salariu sau acordul global, de care unii dintre aceștia au beneficiat de-a lungul vremii.  

Autoritățile anunță că cei care au acte doveditoare mai vechi de anul 2001 pot să le ducă la casele de pensii, dacă nu le au deja la dosar. Mica recalculare va fi gata până în martie anul viitor, transmit responsabilii.

Dacă găsiți pe acasă adeverințe, dovezi că ați avut venituri suplimentare față de salariu, puteți să le depuneți la Casa de Pensii, până pe 1 septembrie.

Atenție, vorbim în acest caz doar despre documente de dinainte de anul 2001, deci nu faceți un drum inutil pentru veniturile realizate după acest an.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: ”Valorificarea sporurilor nepermanente începe cu septembrie 2024, se face din oficiu pentru toate documentele pe care domniile lor le au la dosar, dar, sigur, pot veni în continuare cu aceste acte doveditoare ale veniturilor”.

Citește și
Pensionari
Ce pensie va primi după recalculare un român care acum ia 1.514 de lei, pentru 42 de ani de muncă

Aceste documente care urmează să fie luate în calcul se referă la bonusuri, prime, premii, ore suplimentare, al 13-lea salariu ori acordul global. Pe baza lor, noile calcule ar trebui să se încheie până pe 1 martie 2025.

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii: ”Noi vom finaliza și această mică recalculare, oamenii primind o a doua decizie de pensie cu aceste sporuri cu caracter nepermanent”.

Formulă pensii

Potrivit noii legi, pensia se calculează prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte de contributivitate și stabilitate.

Puncte de stabilitate

Ca să aflați punctele de pensie, adunați punctele de contributivitate, pe care le găsiți în decizia veche de pensie, cu cele de stabilitate, nou introduse, adică: de la 25 de ani vechime până la 30 inclusiv, vi se dau 0,5 puncte pe an, de la 30 de ani la 35 de ani - 0,75 de puncte, iar după 35 de ani se dă câte un punct.

Cât va avea pensia un român cu 35 de ani vechime în muncă 

Avem cazul unui pensionar care a muncit 35 de ani, veniturile lui fiind medii pe economie. Asta înseamnă că a adunat 35 de puncte contributive. Adăugăm, conform noii formule, și punctele de stabilitate - adunăm pentru fiecare calup de vechime și rezultă 6,25 de puncte de stabilitate.

Avem așadar un total de 41,25 de puncte luate în considerare la pensie. Înmulțim cu valoarea de referință, adică 81 de lei, și ne dă valoarea brută a pensiei 3.341 lei - din care scădem impozitul aplicat la ce e peste 2.000 de lei și ne rezultă pensia netă 3.207 lei.

Dacă ați pierdut carnetul de muncă sau angajatorul nu mai există, trebuie să mergeți fie la Arhivele Statului, fie la primăria de care aparținea angajatorul ori la firmele care au preluat arhivele societăților desființate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult