Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O fetiță de 10 ani i-a uimit pe profesori cu grija pe care i-o poartă unui coleg cu autism

Your browser doesn't support HTML5 video.

Inimoasă, o fetiță de 10 ani din Bistriţa-Năsăud îl ajută pe un coleg, diagnosticat cu tulburare din spectrul de autism, să înţeleagă ce se întâmplă la ore şi îi face singură foi de lucru.

Colorează împreună și învață cum să relaționeze cu cei din jur. Băiatul este acum mult mai receptiv, a căpătat încredere în el şi a devenit mai sociabil.

Colegi în clasa a patra, la o şcoală de stat din Bistriţa, Alexandra şi Vlad lucrează zilnic împreună. Fata îi aduce mereu câte o fișă compusă de ea singură, acasă.

La doar 10 ani, copila a introdus în fişele de lucru inclusiv exerciţii care analizează reacţiile oamenilor din jur.

Altele se axează pe identificarea cuvintelor corecte, pe îmbogăţirea vocabularului sau conţin forme geometrice, pe care băiatul trebuie să le recunoască.

Citește și
Bărbat căutat pentru un furt dintr-o grădiniţă pentru copii cu autism
Bărbat căutat pentru un furt dintr-o grădiniţă pentru copii cu autism

Alexandra Deneș, elevă: "Eram atentă la ce făcea în clasă şi mi-am dat seama. Am văzut-o pe Maria cum îi pregăteşte fișe şi m-am gândit să îi fac şi eu şi cu timpul au ieşit mai multe."

Maria este terapeut şi în acelaşi timp însoţitoarea lui Vlad, care este diagnosticat cu tulburare din spectrul autist. Femeia stă zilnic cu băiatul la ore şi lucrează individual cu el.

Maria Cămpan, însoţitoarea lui Vlad: "Venim cu fișe, cu portofolii. Într-o zi, Alexandra a adus o fişă pe care a lucrat-o pentru Vladuț în timpul ei liber. A adus săptămânal câte o fișă."

Învățătoare: "Lucrez de 30 de ani în învăţământ şi nu am avut niciodată un astfel de elev în clasă. Priceperea Alexandrei ne-a uimit pe toţi. Nu e meritul meu, e meritul fetiţei, pentru că ea a venit cu ideea aceasta."

Alexandra îl ajută enorm pe Vlad să se integreze în lumea care îl înconjoară.

Alexandra Daneș: "Am scris: vreau să îţi spun ceva. Am început să te plac foarte mult. Acum nu vreau să pleci din clasă, stai cu noi până la sfârşitul şcolii. Te iubesc, te iubim, suntem prieteni buni şi sunt bucuroasă că îmi eşti prieten."

Toate temele create de fetiţă se regăsesc acum într-un manual auxiliar.

Ana Dragu, președinte Centru Resurse şi Referinţă în Autism, Bistriţa: "Nu sunt caiete speciale, nu erau, nu sunt manual adaptate. Este foarte dificil pentru cadrele didactice, pentru că trebuie să facă fișe separat special pentru copiii integraţi."

Fişele Alexandrei au ajuns la toţi învăţătorii din Bistriţa, care au în clasă copii cu nevoi speciale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult