O femeie din 4 a vrut să renunțe la job în acest an din cauza suprasolicitării
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Principalul motiv de stres a fost presiunea constantă de a face mai multe lucruri într-o zi.
Dincolo de partea amuzantă, filmuleţele de pe internet prezintă realitatea din casele multor români. Milioane de oameni au muncit de acasă, alături de copiii care nu au mai mers la şcoală. Asta în condiţiile în care jumătate din populaţie trăieşte în locuinţe considerate supraaglomerate, după standardele europene.
Uşor, uşor mulţi părinţi au ajuns la epuizare. În special, mamele. Un studiu realizat la nivel urban arată că în acest ultim an patru din zece femei au resimţit o oboseală puternică. 40% dintre ele spun că au muncit mai mult ca de obicei, peste program de multe ori pentru a recupera timpul de peste zi pe care l-au alocat activităţilor casnice.
Activităţile casnice le-au luat femeilor mai mult timp ca de obicei. În top se află curăţenia, gătitul şi cumpărăturile. Aşa că una dintre patru a luat în calcul să renunţe la slujbă pentru a face faţă responsabilităţilor.
Ca emoţii negative, urmează anxietatea, depresia şi vinovăţia.
La polul opus, doar 8 la sută dintre bărbaţi au luat în calcul în ultimul an să renunţe la job. Şi doar doi din zece s-au simţit vinovaţi că nu au timp suficient pentru familie. Foarte puţini - nici 10 la sută - au fost afectaţi de presiunea constantă de a face mai multe lucru într-o zi, procentul fiind de patru ori mai mic faţă de cel înregistrat în rândul femeilor. Pe de altă parte, jumătate dintre femei spun că în timpul pandemiei şi-au împărţit responsabilităţile cu partenerul de viaţă.