Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O asociație din Cluj-Napoca cere ca jocurile de artificii de sărbători să nu mai aibă loc, pentru a proteja animalele

Your browser doesn't support HTML5 video.

O asociație din Cluj-Napoca cere autorităților să nu mai fie organizate jocuri de artificii de sărbatori, pentru a proteja animalele de companie care sunt de-a dreptul terorizate de zgomot.

Și petardele afectează prietenii necuvântători. Medicii veterinari spun că pisicile și câinii percep zgomotele cu o intensitate de zece ori mai mare decât oamenii. Iubitorii de animale au lansat și o petiție în acest sens, care a strâns peste 50.000 de semnături.

Iuliana are doi câini și două pisici, iar în perioada aceasta a anului încearcă să le protejeze cât mai mult de zgomotele puternice.

Iuliana Zuber, reprezentant asociație protecția animalelor: "Pentru ei trăirile sunt apocaliptice, se vede cum tremură, se vede în privirea lor. Din păcate, eu nu mai pot să văd frumusețea artificiilor."

Și stăpânii lui Eco au decis să rămână acasă de Revelion, tocmai pentru a avea grijă de el.

Citește și
piata craciun, iasi
Focuri de artificii și zăpadă artificială la inaugurarea Pieței de Crăciun din Iași

Mihaela Diaconu, proprietar: "Se sperie la zgomote bruște, clar. De asta ne-am gândit să stăm lângă el, pentru că nu știm cum o să reacționeze.”

În Cluj-Napoca, autoritățile au anunțat că ar putea fi organizate focuri de artificii în mai multe cartiere, pentru a se evita aglomerația din centrul orașului. O asociație a trimis deja o scrisoare deschisă prin care solicită anularea spectacolului pirotehnic. Și alte organizații s-au alăturat inițiativei.

George Moșoaia, reprezentant asociație: "Am făcut-o pentru că ni s-a părut ieșit din comun să faci focuri de artificii în fiecare cartier, deja era prea mult, că se întampla una mare în centru."

Și unii dintre cei care au animale de companie au demarat petiții. Stelian Petruța, inițiator petiție: "Nu pot să îl văd an de an cum suferă și este terorizat de aceste zgomote infernale. Cu siguranță și alți proprietari de animale sunt în asentimentul meu.”

Medicii veterinari explică felul în care percep animalele zgomotele puternice.

Ana-Maria Ciubotă, medic veterinar: "Se aud ca un tun, ca și o bombă. Pentru ei e un zgomot foarte puternic, e un zgomot care poate să le afecteze urechea internă și urechea medie."

Atenție, în această perioadă, și la animalele de companie care obișnuiesc să stea în curte:

Teodora Copos, medic veterinar: "Să le ținem în casă, dacă putem să le creăm chiar și o cameră în care să stea, ca o cameră de salvare, cu păturici, cu jucării. Există și medicamente pe bază de plante."

Specialiștii spun că și copiii pot suferi din cauza petardelor și pocnitorilor, mai ales cei care au anxietate sau diverse tulburări comportamentale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult