Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nuntă tradițională în Țara Lăpușului: „Ne lipseşte tot ce e pe pământul românesc"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este veselie mare în satele din Țara Lăpușului, unde, după perioada de post, s-au reluat nunțile. Primii curajoși au fost doi tineri, care au îmbrăcat hainele populare și au organizat un eveniment ca pe vremuri.

Nu au lipsit horele și obiceiurile păstrate de generații întregi.

Roxana și Ioan formează un cuplu de 6 ani. Acum, au decis să-și facă nuntă după tradițiile din Maramureș, spre bucuria părinților și a bunicilor.

Au îmbrăcat hainele populare și au organizat ceremoniile după tradițiile din zonă.

Ioan Vasile Bud și Roxana Maria Pop: „Am observat că majoritatea nu păstrează tradiţia şi în satul nostru este păstrată această tradiţie. Să ne întemeiem o familie şi să facem copii, dar şi să fim fericiţi.”

Pregătirile pentru ziua cea mare au început, cu multă emoție, la casele părinților. Invitații și-au amintit cu nostalgie de nunțile de pe vremuri. Au purtat și ei haine păstrate din străbuni.

Citește și
nunta 1200
Doi miri din Maramureș au făcut nuntă cu 1.200 de invitați. „Ne așteptam la 900”. Costurile ajung la 100.000 euro

Rareș Pop, invitat: „Am venit acum pentru verişoara mea că face nunta, foarte frumoasă nunta tradiţională. Clopul ăsta îi a lu bunicu, şi cămaşa şi mărgelele astea le-o pus bunica."

„Ne lipseşte tot şi folclorul românesc, tot ce e pe pământul românesc" crede alt invitat.

Călare pe cai, flăcăii din Suciu de Sus au condus mirii la biserică. „Păstrăm obiceiurile, înstruţăm caii şi mergem la toate nunţile din sat", spun ei

Gospodinele au pregătit bunătăți pentru toată lumea.

Socăciță: „Aici am făcut plăcinte, când pornesc invitaţii de aici să ia câte o plăcintă şi un pahar de horincă"

12 fotografi din țară și Italia au imortalizat fiecare moment, fascinați de obiceiurile din Țara Lăpușului. Petrecerea a continuat până dimineață, cu hore și multă voie bună.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult