Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Numărul tot mai mare de cazuri și recomandările nu i-au ținut pe turiști departe de Răvășitul Oilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

În ciuda recomandărilor mii de turiști au umplut, până la refuz stațiunea montană Bran, că să participe la Răvășitul Oilor.

Cei mai mulți s-au înghesuit la grătarele cu pastramă mititei și bulz. Sub soarele toamnei cu toții au uitat, de pandemie și nu s-au temut să se expună, în aglomerație.

Coloanele de mașini și puhoaiele de pietoni au dus toate în acest weekend către platoul de la poalele castelului Bran. Acolo au sfârâit la foc continuu grătare încărcate de pastramă și ceaune aromate.

În burduf, în coajă de brad, frământată, afumată sau încinsă în ghioc de mămăligă - brânză a fost doar aperitivul.

Felul principal a constat în pastramă de oaie ținută cel puțin o săptămâna în saramură sau în băiț de ierburi aromate. Costă între 35 și 45 de lei kilogramul.

"-O subtiez puțin și o punem la jar sau la ceaun. -Condimente? -Nu, nu mai punem condimente că e condimentată!".

Răvășitul oilor marchează în mod tradițional coborârea turmelor de la munte și pornirea ciobanilor în marea aventură a transhumanței. Pe vremuri, drumurile Branului se umpleau cu mii de oi. Duminică, doar câteva animale au fost expuse în țarc, că la zoo.

Răzvan s-a costumat în cioban ca să-i plimbe contracost pe copii... cu poneiul!

"Cât costă o cursa? 20 de lei. Ai făcut ceva bani? Am făcut! Mai bine decât cu brânză? Mai bine! De lână nici nu mai zicem! La gârlă!".

În ciuda festivismului, ciobanii se plâng că meseria lor va dispărea curând pentru că laptele, brânza și pastrama nu mai au căutare de când Branul s-a umplut de hipermarketuri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult