Numărul accidentelor grave de circulație cu trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în 4 ani
Potrivit datelor puse la dispoziție de către Inspectoratul General al Poliției Române, citate într-un comunicat al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), în acest interval de timp, în România, s-au produs 198 de accidente grave în care au fost implicate trotinete electrice.
În urma acestor accidente, 13 persoane și-au pierdut viața, peste 200 de persoane au fost rănite grav și 12 rănite ușor.
Majoritatea acestor accidente s-au produs din vina conducătorilor de trotinete, principala cauză fiind abaterile săvârșite în trafic, precum neadaptarea vitezei la condițiile de drum, neacordarea priorității vehiculelor, neasigurarea la schimbarea direcției de mers și circulația pe sens opus.
Cu toate acestea, este de presupus că numărul total al accidentelor rutiere în care sunt implicați utilizatorii de trotinete electrice este mult mai mare, având în vedere faptul că singurele evenimente care sunt evidențiate din perspectivă statistică sunt cele soldate cu victime, soluționate de către Poliție (este plauzibil ca multe dintre accidentele soldate numai cu pagube materiale să nu fi fost declarate).
Primăria Capitalei vrea să introducă reguli noi pentru circulația trotinetelor
Recent, Primăria Municipiului București a lansat în dezbatere publică un regulament privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate in regim self-service prin intermediul platformelor online.
Regulamentul, dacă va fi adoptat, va reglementa exclusiv regimul de folosință al trotinetelor închiriate, nu și al trotinetelor electrice personale.
Regulamentul trotinetelor electrice închiriate poate fi consultat AICI.