Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Munții de gunoaie din munții românești. ”Să le fie rușine! Oameni ”civilizați”, vin frumos de la oraș, își lasă mizeria”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este luna concediilor, iar șoselele sunt pline de oameni care călătoresc. Pe DN1 se circulă ca într-o zi de weekend, deși suntem în mijlocul săptămânii. La rând au stat miercuri cu orele și cei care au vrut să urce cu telecabina pe platoul Bucegi.

 

În urma multora, însă, după ce vizitează ori poposesc pe munte și în parcări rămân grămezi de gunoaie.

În drumul nostru spre Bușteni ne-am oprit în parcările de pe DN1. Peste tot sunt sticle, pungi ori coji de pepene aruncate la întâmplare. Coșurile fie gem de resturi, fie sunt rupte.

"Nu știu cine s-ar mai opri aici de pe drum să mănânce în condițiile astea, cu atâtea gunoaie pe jos".

Din Brașov până la telecabina din Bușteni am parcurs cei 35 de kilometri în două ore. Aici, zeci de oameni așteptă în rând să urce pe munte.

Turistă: "3 ore jumate și mai avem de stat, dar nu se poate fără a sta la coadă".

Citește și
Un bărbat din județul Cluj a primit o amendă usturătoare pentru că a aruncat deșeuri ilegal
Un bărbat din județul Cluj a primit o amendă usturătoare pentru că a aruncat deșeuri ilegal

Imediat ce coboară din telecabină, turiștilor le ies în cale câteva tarabe - în contrast cu peisajul oferit de platoul Bucegi.

"- De băut nu aveți nimic? - Aveți la cabană, mergeți la cabană, dacă tot… - Ne-am întors de acolo, nu mai mergem" .

Ispitiți cu magneți, baticuri, acadele și porumb fiert - mulți uită să admire natura. Și nici nu o respectă. La câțiva metri distanță, pe jos vezi ambalaje, știuleți și măști sanitare de protecție.

 

Turiștii ocolesc gunoaiele ca să admire frumusețea munților

 

"Sticle de bere, plastic, pungi. De ce le-ar lasă cineva la coș când pot fi puse sub pietre?!".

Turist: "Să le fie rușine! Oameni "civilizați", vin frumos "de la oraș", își lasă mizeria, șervețelul îl aruncă, masca o aruncă. Să ne fie rușine față de ce avem în țara asta!".

"E foarte simplu ca după ce ai mâncat sau orice alt gunoi să îl pui în ghiozdan decât să îl lași pe jos" .

La Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman trebuie să fii atent pe unde calci. Deși lucrările de restaurare au fost finalizate în toamna anului trecut, molozul este încă acolo. Turiștii îl ocolesc ca să admire priveliștea care îți taie răsuflarea.

"Păcat că tot molozul ăsta a rămas aici".

Primăria Bușteni spune că se ocupă constat de curățenia locului și că situația este mai bună ca în alți ani.

”Laurențiu Corbu, primar Bușteni: Situația de pe platou e incertă, suntem în litigiu cu județul Dâmbovița, comuna Moroeni, e vorba de delimitarea zonei, a UAT. Reporter: Și nu știți exact cine a apropat acele tarabe? Laurențiu Corbu: Primăria Bușteni nu aprobă așa ceva, noi nu mai dăm voie pentru comerțul ambulant" .

Nu am văzut însă pe platou jandarmeria montan sau politița locală care să le atragă atenția turiștilor să nu mai arunce gunoaiele pe jos. Și weekend-ul care urmează se anunță foarte aglomerat.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult