Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care românii din Italia și Spania nu își mai cumpără case acolo. „Foarte mulți au făcut un pas înapoi”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii plecați în Italia și Spania au început să se gândească de două ori înainte să își mai cumpere o locuință acolo.  

Atenți la scumpirea caselor și la majorarea taxelor și a ratelor la creditele imobiliare, amână astfel de investiții, spun agenții imobiliari din zonă.

Dana locuiește împreună cu familia la Torino, cu chirie. Oamenii aveau în plan să ia un credit și să cumpere o casă, dar s-au răzgândit.

Dana Cărămidă, român diaspora: "Cred că, la un moment dat, visul fiecărui român a fost să își cumpere o casă în străinătate. Casele s-au scumpit foarte mult, taxele sunt foarte mari, plătim o chirie lunară de 550 de euro și în paralel ne construim o viață în România”.

Livia a fost în aceeași situația.

Citește și
Poșta Română
Primele voturi din diaspora pentru alegerile parlamentare și prezidențiale au ajuns în România. Din ce ţări au venit

Livia Filimon, român diaspora: ”Sunt foarte mulți bani, actele costă foarte mult aici. Și în al doilea rând, inima noastră este România”.

Luana Nae, agent imobiliar în Italia: "În 2021, la sfârșit, au început să se blocheze vânzările pentru simplul fapt că împrumuturile la bănci au avut taxe variabile, a făcut în așa fel încât ratele să ajungă aproape dublu”.

De pildă, un apartament de 45 de metri pătrați, situat la periferia Romei, poate costa și 160.000 de euro, potrivit agenților imobiliari.

Crește numărul românilor care își cumpără case în Spania în scop turistic 

Și românii din Spania analizează piața cu atenție înainte să devină proprietari acolo. Potrivit datelor Consiliului General al Notarilor din Spania, tranzacțiile imobiliare făcute de români pe piața liberă au scăzut anul trecut cu 13% în primul semestru și cu 16% în al doilea, comparativ cu 2022.

Ovidiu Pasăre, agent imobiliar Spania: ”În 2023, foarte mulți au făcut un pas înapoi pentru că au crescut dobânzile și aici. Foarte mulți fac un research amănunțit care poate să dureze șase luni, un an, doi, până când să ia decizia de cumpărare”.

În loc să își ia o casă peste hotare, mulți români se gândesc să se întoarcă acasă și deja investesc în țară.

Marius Bostan, Asociația Repatriot: ”În ultimul an a existat un trend de revenire și au fost din ce în ce mai multe întrebări privind prețul caselor, prețul terenurilor și știm destul de multe cazuri de români care au cumpărat în România apartamente sau își construiesc în continuare case”.

Totuși, agenții imobiliari din Spania spun că a început să crească numărul românilor care cumpără proprietăți acolo în scop turistic și locuiesc în țară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult