Mobila fabricată în țară, prea scumpă pentru buzunarul românilor. 85% merge la export
Your browser doesn't support HTML5 video.
Noi ne mulţumim, de cele mai multe ori, cu mobilierul din plăci de pal, care este mai ieftin şi poate fi făcut la comandă, după desenul clientului.
Familia Dobrița ar vrea să cumpere mobilă pentru o casă şi are la dispoziţie un buget de 3000 de euro. Cuplul a ajuns la concluzia că lemnul masiv este prea scump.
"Căutam lemn şi pe partea asta am găsit pentru dormitoare, living, bucătărie, dar este destul de scump la noi în România. La 12.000 de lei pentru o bucătărie, un pic mai piperat, foarte piperat", este de părere Alexandru Dobrița.
În schimb, într-un mic atelier din Braşov comenzile curg. Clienţii aduc schiţele şi în două luni primesc acasă mobilierul dorit, fabricat din plăci de pal.
"Vin cu poze de pe cataloage sau de la cineva de acasă. Construcţiile sunt cum sunt, nu sunt pereţii la 90 de grade şi atunci noi trebuie să facem tot felul de adaptări pentru fiecare client în casă, e ca o haină", explică Sică Poenaru, proprietar atelier.
Mobila din pal este ieftină, practică şi multifuncţională, spun clienţii. Se potriveşte apartamentelor cu dormitoare şi bucătarii mici.
În schimb, cea din lemn masiv, are nevoie de spaţii generoase şi, bineînţeles, de un portofel pe măsură.
"De exemplu, bucătăria din spate este o bucătărie din lemn masiv, blat din stejar, rezistent la apă, iar partea de jos din brad. Acesta ajunge la 10.000 de lei", explică Bandi Tamaș, reprezentant producător mobilă.
"Bucătării, undeva peste 2000 de lei, colţare la 1300 de lei, maxim 6000 de ei. Încercam să acoperim pretenţiile tuturor", spune Tiberiu Guneș, vânzător mobilă.
Producătorii de mobilă se plâng că materia primă, lemnul, s-a scumpit mult în ultimii ani. În plus, nu găsesc nici oameni calificaţi. În aceste condiţii, unele fabrici şi-au micşorat profitul, iar altele şi-au închis porţile
Doar cei care exportă şi cei care prelucrează plăci presate au rezistat.
Anul trecut, România a produs mobilă de două miliarde şi jumătate de euro. 86% din marfă a mers la export. Ţările care apreciază cel mai mult mobila de la noi sunt Germania, Franţa, Italia, Cehia şi Olanda.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!