Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministerul Mediului ar trebui să plătească 100.000 de lei daune morale unui bărbat care a fost mutilat de urs

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministerul Mediului ar trebui să plătească 100.000 de lei daune morale unui bărbat din Prahova, care a fost atacat și mutilat de un urs, în septembrie 2021.

Sentința dată de judecătoria Câmpina, într-un proces civil intentat de victimă, vă rămâne definitivă, însă, doar dacă va fi confirmată și de Tribunal. Între timp, ministerul, care răspunde de gestionarea efectivelor de urs, a propus triplarea numărului de exemplare care pot fi împușcate, că metodă de prevenție.

Tribunalul Prahova se va pronunța în acest dosar peste câteva zile. Bărbatul de 60 de ani a obținut daunele în prima instanță, după ce a fost atacat de urs la o stână de la marginea orașului Breaza. Victima a avut nevoie de mai multe intervențîi chirurgicale, pentru că animalul îi sfâșiase fața și îi zdrobise oasele capului.

Mariana Irimia, vecină: „A rămas cu sechele, dar vorbește acum, s-a făcut bine. La cap avea mai multe și la gură”.

Maria Bujgoi, mătușa victimei: „S-a întâlnit cu animalul față în față. L-a luat de aicea, așa, cu ghearele”.

Citește și
urs
Un urs a spart o mașină și a băut aproape 70 de doze de suc

Bărbatul nu dorește să vorbească despre cele întâmplate, dar a chemat în judecată Asociația Județeană a Vânătorilor și Ministerul Mediului, pentru că nu au gestionat exemplarele de urs, astfel încât atacul să fi fost evitat. Magistrații au obligat Ministerul Mediului la plata daunelor morale și materiale.

„Obligă pe pârâtul MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR la plata către reclamant a sumei de 100.000 de lei cu titlu de daune morale și 1.000 de lei cu titlu de daune materiale. Obligă pe pârâtul MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR la plata către reclamant a sumei de 5.100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat și taxă judiciară de timbru”, se arată în comunicatul Judecătoriei Câmpina.

Deși legea permitea intervenția împotriva exemplarului periculos, animalul care l-a rănit pe bărbat nu a fost prins.

Bogdan Novac, primarul din Breaza: „N-aș putea să vă spun dacă același animal, dar prezența ursului în localitate și în special în orașul Breaza, a fost sesizată constant în ultimii ani”.

Ministrul Mediului spune că decizia de a tripla numărul de exemplare care pot fi ucise, ca metodă de prevenție, are legătură cu asemenea situații.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Este nevoie de o cotă de prevenție, pentru că au murit prea mulți oameni, pentru că am plătit prea mulți bani pentru despăguibiri, pentru că numărul atacurilor crește”.

Datele autorităților arată că urșii au provocat, în perioada 2016-2021, 154 de incidente, soldate cu 158 de răniți și 14 morți. Pagubele plătite de stat, în ultimii patru ani, se ridică la 21,5 milioane de lei. Ministerul vine, însă, cu o serie de măsuri, care pun pe gânduri organizațiile de mediu.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Începând de anul acesta, cotele de prevenție pot fi puse în executare de asociațiile de vânătoare, adică nu doar de personalul tehnic de specialitate”.

În plus, vor fi împușcați cu preponderență masculii adulți, care ucid puii și alungă femelele din habitatul natural.

Gabriel Păun, reprezentant Agent Green: „Se vizează spre împușcare 486 de urși predominant masculi mari, adică exact interesul industriei de vânătoare, ori acești urși mari sunt cel mai bun mecanism de reglare a populației de urși”.

Ministerul Mediului susține că, la ora actuală, în România, trăiesc aproximativ 8.000 de urși, cu mult peste densitatea optimă calculată de specialiști. Pe de altă parte, o petiție lansată de Agent Green împotriva împușcării urșilor a adunat peste 80.000 de semnături.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult