Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de case noi ridicate de românii care lucrează în străinătate: ”Anul ăsta fac doar 2 camere”

Your browser doesn't support HTML5 video.

De cum a început vara, România s-a transformat într-un uriaş şantier. Cei plecaţi la muncă în străinătate vin special în această perioadă ca să îşi investească banii în case.

De pe urma lor câştiga cel mai mult proprietarii de magazine cu materiale de construcţii şi zidărie, dar şi instalatorii sau zugravii.

Livia a plecat în Spania acum 13 ani. Are grijă acolo de o bătrână şi primeşte lunar puţin peste o mie de euro. Deşi suma nu este mare, femeia a reuşit să facă economii, iar acum s-a întors la Josenii Bârgăului, în Bistriţa Năsăud, ca să mai lucreze câte ceva la casa începută în urmă cu 8 ani.

Cât stau în concediu, în ţară, Livia şi soţul ei dau pentru materiale şi muncitori câteva mii de euro.

”Mai durează vreo 10 ani de acum cu casa. Terminăm două camere deocamdată”, spune Livia.

Dumitru, vecinul celor doi, lucrează şi el în Spania. Bărbatul a venit acasă cu 10.000 de euro, stranși din salariul pe care îl primeşte ca angajat la o seră cu flori.

"Cum putem face şi noi, strângem o sumă de bani să îi putem investi. Anul acesta terminăm partea de jos de la casă", spune Dumitru.

Şi în Iaşi lucrurile stau la fel. Gabriel a investit până acum 20.000 de euro într-o locuinţă cu 3 camere, bucătărie şi baie, în localitatea Iezăreni.

”Nu am băgat mai mult, că nu am avut de unde. Mi-am cumpărat şi maşină", spune el.

De pe urma acestor romani câştigă proprietarii magazinelor cu materiale de construcţii. În această perioadă, cei plecaţi peste graniţă sunt principalii lor clienţi.

Vladimir Princu, reprezentant magazin: "Vânzările au explodat. Avem mulţi clienţi, în special cei veniţi în străinătate - Itala, Belgia, Germania. Oamenii îşi renovează casele în această perioadă şi sunt şi multe blocuri în construcţii şi vin cu lista direct de la dezvoltator."

Conform estimărilor, peste patru milioane de români sunt plecaţi în străinătate. Numai anul trecut, ei au trimis în ţara peste 3 miliarde de euro.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult