Mega Image a retras un produs de la vânzare, pentru că are pesticid: ”Le cerem scuze clienților”
Galerie foto
Este al 16-lea produs retras de pe rafturile magazinelor numai anul acesta.
De altfel, alertele pentru alimente neconforme sunt tot mai dese. Se întâmplă asta pentru că autoritățile fac mai multe controale, iar aparatura folosită în laboratoare depistează mai ușor problemele.
Potrivit unui comunicat, produsul a fost deja retras din magazinele Mega Image.
Este vorba despre „Gaea, Ulei de masline extravirgin pentru salata 500ml”, cu numărul de lot L4009, având data de expirare Iulie 2025.
”Retragerea produsului de pe piață și rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanșate la solicitarea furnizorului, urmând principiul precauției de contaminare încrucișată cu un alt lot la care s‐a detectat prezența pesticidului „clorpirifos”. Menționăm ca lotul L4009 cu termenul de valabilitate: Iulie 2025, nu s‐a detectat pesticidul „clorpirifos”.”, au transmis reprezentanții ANSVSA.
Astfel, cei care au cumpărat acest produs sunt rugați să nu îl consume și să îl distrugă sau să meargă în magazinele de unde l-au cumpărat pentru a-l returna. Pentru a vă primi banii înapoi, trebuie să prezentați bonul fiscal.
Consumatorii sunt rugați sa returneze produsul cu datele menționate mai sus până la data de 24.05.2024.
”Considerând că sănătatea consumatorilor este cea mai importantă, Mega Image solicită clienților să nu consume produsele cu loturile menționate și roagă cu amabilitate să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare din care s-a achiziționat produsul. Este necesară prezentarea bonului fiscal. Consumatorii sunt rugați să returneze produsul cu datele menționate mai sus până la data de 24.05.2024.
Le cerem scuze clienților noștri pentru neplăcerea creată și îi asigurăm că monitorizăm permanent calitatea și siguranța produselor noastre.” - a transmis Mega Image.
Dacă în 2017 au fost date doar două alerte pentru produse neconforme în magazine, în primele 5 luni ale acestui s-au strâns deja 16. Anul 2022 este campion, cu peste 70 de retrageri de produse din magazine.
Cristina Todașcă, prodecanul Facultății de Inginerie Chimică și Biotehnologii: ”Creșterea cred că trebuie interpretată în mod pozitiv, în sensul că există un număr din ce în ce mai ridicat de analize care se fac pe tot lanțul pe care produsele alimentare îl parcurg. Inclusiv la producător. Se întâmplă de foarte multe ori ca produsele alimentare să fie retrase chiar de către producător.”
Pe de altă parte, și aparatura folosită pentru analiza de laborator este tot mai performantă.
Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare: ”Ceea ce acum 5 ani de zile nu puteam detecta nici în țară și nici în laboratoarele europene, acum sunt analize de rutină. Până acum câțiva ani erau detectate 20, 30 de pesticide și în momentul acesta, de pildă, laboratorul nostru poate detecta până la 600 de substanțe. A crescut și viteza de testare. De la 10 probe pe săptămână, la 30 de probe într-o singură zi”.
Potrivit legii, alimentele din magazine sunt controlate de inspectorii sanitar veterinari în baza unor analize de risc.
Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA: ”Frecvența recoltărilor de probe este mai mare la produsele alimentare de origine animală, pentru că pe lângă riscurile fizice, chimice, există și riscurile microbiologice care sunt mai complexe și sunt riscuri destul de mari pentru consumatori. Preparatele din carne, preparatele lactate, preparatele din ouă, dar și preparatele culinare fac obiectul recoltării și analizei de laborator.”
Suplimentar, și comercianții sunt obligați să facă verificări și să pună rezultatele la dispoziția autorităților.