Medicii din ambulatoriul de specialitate spun că ar putea trece la activitatea cu plată, de la 1 iulie. Proteste la CNAS
Protestul se desfăţoară de la 12.30, în faţa sediului CNAS,.iar potrivit participanţilor, subfinanţarea cronică pune in pericol consultatţiile gratuite pentru populaţie.
”De la 1 iulie NU se acorda nici un fel de marire a finantarii medicilor de catre CNAS si ca urmare riscul de a se trece la activitate cu plata este foarte mare”. De altfel, acesta este şi mesajul de pe un banner afişat de cei care protestează.
Protestatarii vor depune la CNAS un memorandum în care afirmă că ”subfinanţarea cronică şi accelerată ambulatoriului de specialitate este evidenţiată prin evaluarea unui indicator esenţial si simplu, şi anume, valoarea punctului pe servicii în ultimii ani. La nivelul anului 2021, după regularizare, acesta a fost de 4,31 lei, iar in iulie 2024 se vor încheia noile acte adiţionale cu valoarea de 4,5 lei, creşterea fiind astfel de doar .4,4%”.
Ce solicitări au către CNASEi adresează CNAS următoarele solicitări:
1. Dublarea bugetului alocat ambulatoriului de specialitate, prin solicitare oficială de suplimentare justificată a bugetului, către Ministerul de Finanţe. Este necesară o suplimentare cu 1 mld de lei pentru 2024 şi alocarea a cca 7 mld de lei pentru 2025. 2. Creşterea valorii punctului pe servicii şi în medicina de specialitate , astfel încât să existe o valoare unitară a finanţării consultaţiei în medicină prespitalicească. 3. Evitarea supraaglomerarii ambulatoriului de specialiate prin generarea unui flux suplimentar de pacienţi şi discriminarea pozitivă a pacienţilor neasigurati ( prin PNCC) riscându-se astfel scăderea accesului la asistenţă medicală de specialitate pentru pacienţii asiguraţi. Astfel, solicităm fluxuri separate pentru pacienţii neasigurati prin PNCC pentru a asigura asistenţă medicală necesară 4. Crearea unor delimitări clare şi corecte între activităţile medicale realizate de medicii aflaţi în contract direct cu CNAS şi activităţile realizate de prestatorii de servicii conexe, Aceste servicii conexe evident necesare pacienţilor să poate fi acordate pe deplin prin crearea unui capitol separat de finanţare, independent faţă de bugetul deja stabilit pentru ambulatoriul de specialitate. 5. Remedierea diferenţelor majore de finanţare dintre medicii specialişti din ambulatoriul clinic de specialitate pre spital cu practică independenţa şi ceilalţi profesionişti din sistem: spitale (25%) şi asistenţă medicală primară (100%) 6. Negociere corectă şi reală între CNAS şi furnizorii de servicii medicale pe baza egalităţii partenerilor contractuali în vederea îmbunătăţirii calităţii actului medical şi a accesului pacienţilor la serviciile medicale din Ambulatoriul de specialitate. În condiţiile în care a crescut fiscalitatatea, prin mărirea salariului minim şi a pragului cotizaţiei CNASS ,care se va majoră încă o dată începând cu 01.07.2024, menţinerea finanţării actuale duce, în fapt, la reducerea în termeni reali a veniturilor ambulatoriului de specialitate, scăzând, consecutiv, atractivitatea acestuia pentru tinerii absolvenţi şi determinând ieşirea din sistem a medicilor deja existenţi, ceea ce va duce la deşertificarea medicală României în ceea ce priveşte aceasti profesionişti, având drept consecinţă directă scăderea accesului pacienţilor la serviciile medicale de specialitate 7. Reaşezarea şi renegocierea condiţiilor de furnizare a serviciilor medicale într-un nou contract cadru, având în vedere modificările propuse de CMR, ca urmare a propunerilor din cadrul grupurilor de lucru ce au vizat toate specialităţile medicale, acestea fiind alcătuite din colegi implicaţi în mod direct în practică medicală.
Sursa: News.ro
Etichete: medici , proteste , cnas , plata , activitate
Dată publicare: 26-06-2024 13:39