Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marcel Ciolacu a discutat cu liderii Federației Sanitas, care ar putea declanșa proteste. Ce spune Rafila despre salarii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, miercuri, la Consiliul Național al Federației Sanitas, organizat la un hotel din București, dar a refuzat să facă declarații de presă la finalul întâlnirii.

Șeful Guvernului a încercat să-i convingă pe sindicaliști să renunțe la greva care a fost anunțată pentru luna februarie, însă - deocamdată - statul nu prea are mijloace financiare care să le satisfacă cererile.

La sfârșitul anului 2023, Federaţia Sanitas din România a anunţat deschiderea conflictului de muncă, pentru ca întregul personal medical, personal nemedical (TESA), personal auxiliar, contractual sau funcţionari publici din DSP, precum şi salariaţi de toate specialităţile din domeniul asistenţei sociale să-şi recupereze drepturile neacordate până acum.

”Sperăm să n-ajungem la forma finală, adică la grevă.” - a spus unul dintre liderii Sanitas, Leonard Bărăscu, presedinte SANITAS Romania, după discuțiile cu premierul Ciolacu.

El a mai precizat că șeful Guvernului nu le-a făcut promisiuni concrete celor de la Sanitas, le-a spus că vor fi creșteri salariale, dar .... nu se știe când.

Citește și
greva SANITAS
Ministrul Sănătăţii, despre greva anunţată de SANITAS: S-a discutat posibilitatea măririlor salariale la personalul TESA

Leonard Bărăscu: ”Nu ne-a dat proxima ocazie, va fi creștere salarială, acei 20 %, mâine, poimîine sau la sfârșitul lui martie. Dar dați-mi voie, citez pe domnul premier, dați-mi voie să trag o linie o dată pe săptămână cu voi sau o dată pe lună, să văd unde ajungem cu banii pe care vi-i pot oferi în continuare”.

Reporter: Deci, au bani sau nu au bani?

Leonard Bărăscu: ”Nu, în momentul în care tragi o linie și vezi ce se întâmplă la acest moment cu banii pe care-i au, din ce se strânge ...”

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent la discuții, a declarat că este importantă ”această aliniere de salarii” - cerută de sindicaliștii de la Sanitas.

”Ceea ce preocupă - și cred că lucrul ăsta este foarte important de rezolvat în perioada următoare - este legat de discrepanțele salariale pe diferitele categorii. Și această aliniere a salariilor este esențială. Primul ministru a solicitat formarea unei delegații din partea sindicatului Sanitas. Probabil că și alte sindicate vor adera la această delegație, încât reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului de Finanțe și nu în ultimul rând ai Ministerului Muncii să poată să aibă discuții concrete în perioada următoare pentru fiecare din aceste categorii și despre nivelurile de salarizare, care în momentul de față sunt discordante și care creează probleme și nemulțumiri.” - a spus Rafila.

În 10 ianuarie, Federaţia Sanitas a anunţat că s-au strâns deja aproape 50.000 de semnături pentru deschiderea conflictului colectiv de muncă în sănătate şi asistenţă socială, data limită fiind 18 ianuarie.

În 12 ianuarie, Sanitas a precizat că măsura luată de Guvern de deblocare a 8.000 de posturi rezolvă doar un sfert din necesarul de personal şi va continua procedurile de declanşare a conflictului colectiv de muncă, solicitând creşterea cu 20% a veniturilor tuturor categoriilor de angajaţi din domeniu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult