Mai mulți bani pentru pensionari. Când ar urma să fie luate în calcul orele suplimentare și primele la stabilirea pensiei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Autoritățile trebuie să pună la punct și sistemul informatic pentru recalcularea tuturor pensiilor. Peste 95 la sută din dosarele celor aproape 5 milioane de pensionari au fost introduse până acum în sistemul electronic.
Cu o formula nouă de calcul, autoritățile promit că vor elimina toate diferențele care există în prezent între pensionari.
Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat. Asta înseamnă cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul.
Daniel Baciu, președinte Casa de Pensii: „Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”.
Mai mult, se vor acorda puncte în plus pentru persoanele care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 ani.
De exemplu, acest pensionar care a lucrat 37 de ani și 7 luni în industria textilă, va primi pentru 12 ani de muncă peste stagiul de cotizare 8,8 puncte. Numărul de puncte ar urma să îi aducă din septembrie o pensie mai mare. Potrivit calculelor, de la o pensie de 2.569 de lei, cât are acum, ar urma să primească de la 1 septembrie în jur de 3.800 de lei.
Recalcularea din septembrie a pensiilor va avea un impact de 10 miliarde de leiPentru moment, autoritățile de la Casa de Pensii cunosc veniturile brute ale tuturor angajaților începând cu aprilie 2001. Adică salariile de bază, bonusurile și primele pe care angajatorii sunt obligați să le transmită lunar către ANAF.
Daniel Baciu, președinte Casa de Pensii: ”Cei din 2001, vorbim de acele sporuri care sunt suplimentar față de salariul de bază pe care noi deja îl avem, ele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea, este vorba despre o adeverință care este foarte clar stipulate în lege prin anexa de la lege – prin care să se facă acea mențiune că s-a contribuit la sistem”.
În situațiile excepționale, în care s-a pierdut carnetul de muncă sau angajatorul nu mai există, legea prevede că datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii.
Recalcularea programată în septembrie ar urma să aibă un impact de aproximativ 10 miliarde de lei, susțin oficialii de la Ministerul Muncii.
Nu există modificări față de legislația din prezent pentru pensia de urmaș sau pentru cea de invaliditate, însă schimbări apar la pensia anticipată. Aici, autoritățile au scăzut penalizările aplicate pentru cei care vor să iasă mai repede din câmpul muncii.
Viitoarea pensie anticipată o pot avea cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.