Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Locurile de muncă la stat, cele mai căutate. Cât poate câştiga un "telefonist"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru că se eliberează extrem de greu, locurile de muncă la stat sunt cele mai dorite în această perioadă.

Așa se face că pentru un post se înscriu zeci de candidați, tentați de salariile bunicele, programul lejer, dar și de stabilitate pe termen lung. Cu greu poți fi dat afară, iar decizia poate fi contestată, spun specialiștii în resurse umane. În plus, zilele de concediu neluate sunt plătite.

La Primăria Brașov pentru un post de debutant în departamentul de mediu s-au înscris nu mai puțin de 37 de candidați, iar pentru alte două, în inovare, și-au depus în total dosarele 47. Asta pentru că salariul brut variază între 4.500 și 5.700 de lei la care se adaugă o indemnizație pentru hrană în valoare de 347 de lei lunar.

Sorin Toarcea, purt. de cuvânt. Primăria Brașov: „Tinerii sunt interesați să facă ceva, deci au început să devină proactivi, mai ales în acele departamente care le trezesc lor interesul pentru a face ceva pentru comunitate."

Și la Sibiu, un simplu post de ofițer de serviciu în sediul Consiliului Județean sau, mai bine zis, de telefonist a stârnit un interes deosebit. Șapte candidați se bat pe locul care promite un salariu de 2.500 de lei în mână și cere doar studii medii.

Citește și
iBani
”iBani”. Specialiștii ne sfătuiesc să punem bani deoparte din clipa în care luăm salariul

Ioana Căpățână, purt. de cuv. Consiliul Județean Sibiu: „Va identifica și va îndruma persoane care intră în sediul Consilului Județean și va da telefoane persoaneleor din instituție ca să fie preluate. Sperăm ca astfel să ne optimizăm obiectivul de administrație."

Stabilitatea locului de muncă este un alt motiv pentru care concurența este acerbă la stat. Concedierea dintr-o funcție publică este mult mai greoaie în comparație cu sectorul privat.

Leonard Rizoiu, specialist resurse umane: „Au fost și cazuri în care cei care au fost dați afară au acționat în lege și companiile au fost obligate să îi reintegreze în câmpul muncii, iar pe tot parcusul de când au fost dați afară până au fost reintegrați să li se plătească toate drepturile salariale, inclusiv primele și bonusurile din acea perioadă."

În plus, zilele de concediu neluate sunt plătite. De exemplu, directorul Societății de Transport Public din Sibiu și-a încheiat recent contractul de muncă pe postul pe care câștiga peste 13.000 de lei salariu brut, iar cele 45 de zile de concediu neluate i-au fost plătite cu 30.000 de lei. Regulile se aplică pentru toată lumea.

Alin Poabar, președintele sindicatului Dumbrava Transport Public Sibiu: „În cazul unui șofer simplu care pleacă din societate, aceste zile restante i se plătesc la lichidare, ce îi mai rămâne. Zilele rămase din anul respectiv i se compensează cu bani. În rest, trebuie să și-l ia în termen de 18 luni, cum zice Codul Muncii."

La Sibiu, un șofer din transportul public, care nu face ore suplimentare, primește 2.500 de lei net plus bonuri de masă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult