Locuri insuficiente la căminele studențești. O cameră la privat ajunge la 200 €
Your browser doesn't support HTML5 video.
Datorită subvenției de la stat, un loc în cămin costă între 100 și 450 de lei. Ceilalți vor sta cu chirie, dar vor plăti cel puțin 200 de euro lunar.
5.000 de studenţi ai Universității de Vest din Timişoara au depus cereri pentru a sta în cămin. Însă anul acesta sunt disponibile doar 3.000 de locuri.
Vlad Petcu, Director General Administrativ Adjunct Universitatea de Vest: ”Am făcut lucrări de igienizare, am încercat să zugrăvim peste tot. Încercăm să le asigurăm cât mai bune condiţii.”
Universitatea Politehnica din Timişoara, în schimb, are disponibile peste 6.000 de locuri de cazare, care se ocupă în proporţie de 70-80%. Restul pot fi repartizate altor universităţi.
Bogdan Hoancă, preşedintele Liga Studenților din Facultatea de Mecanică: ”În cameră au frigider, au cablu de televiziune, au internet, chiuvetă.”
Student: ”Nu am încercat să îmi caut chirie, am vrut direct să vin la cămin pentru a trăi viaţa de student.” Reporter: ”Ce așteptări ai de la cămin?” Student: ”Un loc unde să dorm, să mănânc şi să îmi fac prieteni."
Cei care nu prind un loc în căminele de stat, unde plătesc între 100 şi 300 de lei lunar, merg la cele private sau îşi închiriază o locuinţă, dar îi costă mai mult. Într-un cămin privat se plătesc 150-200 de euro pe lună, iar închirierea unei garsoniere e şi mai mult.
În lunie, august şi septembrie, chiria crește cu 20-30 la sută. În complexul studenţesc din Timişoara, o garsonieră se închiriază cu 220 de euro, iar un apartament cu două camere ajunge chiar şi la 300 de euro.
La Iaşi, în cele 4 universităţi sunt peste 17.000 de locuri de cazare.
O cameră cu baie proprie costă 250 de lei pe lună. Iar una cu baia la comun, aproximativ 150 de lei. Dar tot nu sunt locuri de ajuns, aşa că studenţii care nu au avut noroc stau cu chirie.
Agent imobiliar: ”Avem preţuri de la 200 de euro în zone mai îndepărtate - garsonieră sau apartament mai modest. Până la 350-400-500, chiar 600 de euro, apartament cu 4 camere în zona centrală."
La Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, sunt 5.000 de locuri în cămine, iar preţurile pornesc de la 100 de lei şi pot ajunge până la 450 de lei. Condiţiile sunt de hotel.
Studenţii care se vor caza în acest cămin din toamnă vor avea la dispoziţie camere de 2 şi de trei locuri, iar dotările sunt foarte bune. De exemplu, într-o cameră avem frigider, avem baie personală, loc de depozitare, dar şi paturi şi birouri pentru fiecare student. Preţul este de 170 de lei pe lună.
Student UBB Cluj: "Foarte mulţi dintre colegii mei care nu au reuşit să aibă medii bune au stat în chirie, au ajuns să stea câte 3 sau 4, chiria fiind foarte scumpă în Cluj.”
Agent imobiliar: "Garsonierele încep undeva de la 250 de euro până la 350 de euro. Două camere de la 350 până la 450, iar cele cu 3 şi 4 camere, de la 400 şi până la 7-800 de euro în funcţie de finisaje şi de zonă.”
Universitatea Babeş-Bolyai a scos la concurs anul acesta peste 14 mii de locuri pentru studiile de licenţă, cu frecvenţă, şi aproape 10 mii pentru master.