Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Localităţi ”fantomă” pe harta României. ”Mai sunt câţiva bătrâni care îşi aşteaptă ceasul”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tinerii pleacă din țară și lasă în urmă localități pustii. Din cele 41 de județe, doar în 5 s-au înregistrat mai multe nașteri decât decese.

Autoritățile ar trebui să încurajeze natalitatea, spun specialiștii. După Ilfov, județele Iași, Suceava, Sibiu și Brașov sunt singurele cu mai mulți copii veniți pe lume.

Declinul demografic se vede în special în satele cu populaţie îmbătrânită, care tind să se transforme în următorii ani în localităţi fantomă pe harta României. De pildă, în judeţul Vaslui, cu un spor natural negativ, se nasc tot mai puţini copii.

"Mai sunt şi câţiva bătrâni care îşi aşteaptă ceasul şi va rămâne satul pustiu", spune o femeie dintr-o localitate vasluiană.

"Nu avem nicio gravidă în sat. Copiii pleacă, se duc în străinătate, asta e", spun alți localnici.

Citește și
concediu
Concediu suplimentar pentru femeile care apelează la fertilizarea in vitro

Nici într-o localitate din Bistriţa Năsăud nu mai sunt copii.

"Am fost la mai multe înmormântări decât la nunţi. Ne mai întâlnim la bar, la câte o onomastică şi atât", povestește un bătrân. În urmă cu aproximativ un deceniu, într-o comună din Botoşani, media naşterilor era de 40-50. În 2018 s-au înregistrat doar 25.

Angela Grădinaru Toma, primarul comunei George Enescu: ”Avem o şcoală închisă, într-o altă localitate am închis altă şcoală, pentru că nu aveau numărul de copii."

Cifrele Institutului Naţional de Statistică pentru 2017 arată un spor natural pozitiv în numai 5 judeţe. În Iaşi, de exemplu, sporul e de 833 de persoane. În rest sunt mai mulţi cei care mor decât cei care se nasc.

Romeo Asiminei, sociolog: "Ne arată că totuşi discutăm de o îmbunătăţire a calităţii vieţii în judeţul Iaşi şi nivelul salarial care a crescut."

Ciprian Iftimoaie, director adjunct Direcţia de Statistică Iaşi:  "Avem un număr de născuţi de 9892, iar decesele 9059. 201 născuţi din părinţi romani, cu domicliul în iaşi, dar născuţi în străinătate. Avem un număr de 817 născuţi din mame minore. Acest număr descrie fenomenul de maternitate adolescentină."

Spre comparaţie, în anul 1990, în 37 dintre cele 41 de judeţe sporul natural era pozitiv.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult