Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legea pentru despăgubirea persoanele abuzate există, dar nu este aplicată: victimele ar trebui să primească 25.500 de lei

Statul Român are o lege care prevede despăgubirea persoanelor abuzate cu până la 10 salarii minime brute, însă normele nu sunt respectate. În urma despăgubirilor, victimele ar trebui să primească valoarea a 10 salarii minime brute, informează Press Hub.

 

Ce prevede Legea

Legea 211/2004 are norme privind violenţa domestică, abuzurile fizice şi sexuale, traficul de persoane, tentativele de omor și prevede sprijin medical şi psihologic, informaţii detaliate şi consiliere în cadrul procedurilor penale, dar și un ajutor financiar, în cazul în care victima nu primește despăgubiri de la agresor în cazul în care acesta este necunoscut, insolvabil sau dispăruț.

Astfel, victimele pot solicita bani de la stat pentru avocat, tratamente medicale, psiholog sau finalizarea studiilor sau cursurilor profesionale. Suma de care pot beneficia, în present, conform Legii, ajunge la 25.500 de lei.

Sprijinul financiar poate fi acordat victimelor traficului de persoane, violenței domestice sau abuzului sexual. Totodată, banii pot fi obținuți și de soțul sau copii pesoanelor care au decedat în urma acestor infracțiuni.

Citește și
abuz copil
Bărbat arestat preventiv pentru că a abuzat sexual o copilă de 11 ani. Minora a rămas însărcinată

Condiția pentru ca persoana abuzată să intre în posesia sprijinului financiar, dacă aceasta este adultă, este de a denunța autorul în decurs de 60 de zile de la data agresiunii sau în 60 de zile de la data la care a reușit să ajungă într-un loc sigur.

Cererile pot fi depuse la Tribunale, urmând să fie analizate de comisii formate din trei judecători. Banii ajung la victime în temen de 30 de zile de la verdict.

Tribunalele din toate judeţele au bugete dedicate pentru despăgubirea victimelor care au suferit în urma unor abuzuri. Totuși, în 18 ani, de când e în vigoare , în ţară s-au depus doar 132 solicitări, din care numai 22 au fost admise. În județul Bihor, de exemplu, au fost depuse 5 cereri și numai 3 au fost admise.

De ce este aplicată Legea 211/2004

Actul normative este aproape necunoscut. Autoritățile nu au derulat campanii de informare, iar formularele sunt stufoase și redactate în termeni foarte tehnici.

Citiți mai multe pe presshub.ro.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult