Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Localurile care vând alcool minorilor vor fi sancționate. Jumătate dintre copiii de 13 ani au consumat băuturi alcoolice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Localurile care vând alcool minorilor vor putea fi sancționate cu amenzi și cu suspendarea activității, după ce președintele României a promulgat o lege în acest sens.

Era necesară, în condițiile în care la noi, copiii beau în număr mare. Aproximativ jumătate dintre cei de 13 ani au consumat cel puțin o dată o băutură alcoolică, potrivit organizației „Salvați Copiii”.

Tânăr: „Aveam o poză falsificată și am încercat să intru. Mi-a făcut-o un prieten. Pur și simplu a pus datele altei fete și poza mea, o poză pe care o aveam eu în telefon. Arăta fix ca buletinul meu, doar că aveam alt nume, altă dată de naștere, care să ateste că am 18 ani”.

Așa încearcă tinerii să îi păcălească pe angajații restaurantelor și cluburilor, atunci când vor să intre la petreceri la care se consumă alcool.

Doar că, de acum încolo, cei care vor închide ochii s-ar putea alege cu activitatea suspendată între zece și 30 de zile, și vor plăti și o amendă.

Citește și
avion cehia
Cehia interzice alcoolul în avioanele guvernamentale, în urma unui presupus scandal de hărțuire sexuală

Ospătar: „Sunt mulți copii care vin mai mult cu fetele să impresioneze și cer alcool, câte o bere, câte un cocktail, ceva care să arate cât mai bine pe masă”.

Ca să nu se mai întâmple asta, tinerii vor fi nevoiți să prezinte actul de identitate. Unii angajați din industria ospitalității susțin că se întâmplă și acum asta.

Barman: „Și eu aveam barbă la 16 ani și mă duceam la magazin și mi se cerea buletinul. Îți dai oarecum seama după fizionomia omului. Este întrebat de către ospătar. Dacă e pe terasă, dacă este în club le cer eu buletinul”.

Ospătar: „Aparențele înșeală. Noi, în general, le cerem actul de identitate. Se vede o persoană minoră, le cerem actul de identitate la masă, cei care nu recunosc se ridică și refuzăm să le servim alcool”.

Potrivit unui raport al organizației Salvați Copiii, 43% dintre baieții cu vârsta mai mică de 13 ani și 36% dintre fetele de 13 ani din România au consumat cel puțin o dată alcool, iar dintre cei de 11 ani, 27% dintre băieți și 15% dintre fete sunt în aceeași situație.

Tânăr: „Este mult mai liniștitor, dar repet, nu alcoolul este marea problemă, ci drogurile”.

Cei care văd un minor care bea alcool, pot sesiza autoritățile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult