Jocurile video create de români au mare succes în afară: “Ești patron de pensiune în mijlocul pădurii, doar că joci ca urs”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deloc surprinzător, aproape 80% dintre români spun că sunt captaţi de jocurile video cel puţin o dată pe lună. Iar o româncă din Suceava a devenit cea mai bună jucătoare din lume, la unul dintre cele mai populare jocuri video.
Numărul de jocuri dezvoltate de români a crescut anul trecut, potrivit unui studiu realizat de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România: au fost lansate cu 50% mai multe jocuri pentru calculator și de două ori mai multe pentru consolă, față de acum doi ani. Majoritatea au mare succes în străinătate.
De exemplu, jocul lansat vara trecută de o firmă din București a fost cumpărat de aproape 200 de mii de jucători din Statele Unite, Marea Britanie și Canada. Rareș Cinteză, director de jocuri: "Ești patron de pensiune în mijlocul pădurii, doar că joci ca urs. Trebuie să ai grijă de oaspeții tăi. Ne-am inspirat foarte mult din țara noastră. Faptul că nu e un joc stresant a contribuit foarte mult pentru oamenii care și-au căutat o scăpare din realitate." Un alt exemplu de succes este jocul de aventură creat de doi dezvoltatori din Iași. A fost cumpărat de peste 20 de mii de străini. Cătălin Marcu, dezvoltator de jocuri video: "Jocul este focusat 99% pe poveste. Avem o locație inspirată după Mănăstirea Voroneț, o locație inspirată din zona Branului" Andreea Per, director executiv Asociația dezvoltatorilor de jocuri video: "Avem companii multinaționale care continuă să crească și să investească la noi în țară, dar avem povești de succes și 100% românești."
Cea mai bună jucătoare de CS:GO din lume este Ana Dumbravă din RădăuțiDeloc surprinzător, Ana Dumbravă, o tânără de 23 de ani din Suceava, a reușit performanța de a ajunge cea mai bună jucătoare din lume, la unul dintre mai populare jocuri video din istorie. A primit premiul în Stockholm, la o gală de profil similară balonului de aur -din fotbal. Ana Dumbravă: "Nu am cuvinte să spun cât de importantă a fost acea seară pentru mine. Lumea a început să deschidă ochii și mintea către acest nou joc sau nou sport. Prin rezultatele mele doresc să le arăt fetelor că nimic nu este imposibil."
Aproape opt milioane de români mărturisesc că se joacă pe calculator, telefon sau consola cel puțin o dată pe lună. Peste 60 la sută dintre ei spun că aşa se relaxează după o zi grea. Mai bine de jumătate privesc jocurile video ca pe un hobby. O treime vor să alunge plictiseala, iar un sfert spun că au astfel ocazia să socializeze. DE CE ALEGEM JOCURILE VIDEO?
- Relaxare după o zi grea - 62% - A devenit un hobby - 52% - Atenuarea plictiselii - 35% - Socializare și timp petrecut cu prietenii – 26%) (sursă: Raport RGDA 2022) Totuşi, psihologii spun că, şi în domeniul jocurilor video, orice exces este dăunător. Astfel de activităţi pot crea dependenţă, în asemenea măsura încât experţii Organizației Mondiale a Sănătății le compară cu jocurile de noroc, cocaină sau alc