Modifica setarile cookie
Toate categoriile

INS, despre speranța de viață a româncelor și vârsta la care devin mame

Your browser doesn't support HTML5 video.

Faţă de bunicile lor, româncele trăiesc mai mult şi se căsătoresc mai târziu.

Amână momentul când devin mame şi dacă privim cifrele nasc mai mulţi băieţi decât fetiţe. Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată ca în România tot mai multe tinere de la oraş văd ca priorităţi educaţia şi cariera, şi nu întemeierea unei familii. În schimb, în mediul rural avem cea mai scăzută vârsta la naştere din întreaga Uniune Europeană.

Cercetătorii au observat că în Europa şi America, mai ales, procentul nou născuţilor băieţi l-a întrecut pe cel al fetelor. Aşa că ideea de zestre, prezentă şi în cultura noastră, ar putea deveni în curând perimată tocmai pentru că este legată de faptul că fetele, cândva mai numeroase, aveau nevoie de argumente în faţa unor viitori pretendenţi.

Faţă de acum 10 ani, raportul sexelor la naştere s-a inversat. Adică la ficare 100 de fetiţe se nasc 105 băieţi. În timp ce, teoretic, generaţiile viitoare vor avea mai multe variante pentru a-şi găsi un partener, femeile mature de astăzi se hotărăsc mai greu să-şi oficializeze relaţiile. Vârsta medie la care se încheie prima căsătorie este 27 de ani şi jumătate la femei. Şi aproape 31 de ani, la bărbaţi.

Faţă de anii trecuţi, a crescut şi numărul mamelor educate. 29 la sută dintre româncele care fac copii au studii superioare şi 51 la sută sunt salariate. În Capitală avem cea mai ridicată vârsta a femeilor la prima nastere- 30 de ani. Cea mai scăzută este în Teleorman- 26 de ani.

Citește și
elevi de 8 martie
Cei mici au pregătit surprize de 8 Martie la şcoală. "Mama să trăiască 1000 de ani"

Vestea bună este ca speranţa de viaţă a româncelor este în creştere. Potrivit calculelor Institutului Naţional de Statistică, este de aşteptat că o fetiţă care se naşte acum să trăiască 80 de ani, dacă e de la oraş, şi 78 de ani dacă e de la ţară. Vestea mai puţin bună e ca media naţională, adică 79 de ani, e cu 4 ani şi 4 luni sub media Uniunii Europene, care este de 83,3 ani.

A crescut şi numărul femeilor care folosesc tehnologia. Dintre cele cu acces la internet, 96% comunica cu rudele la distanţă şi îşi cauta informaţii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult