Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dosarul permiselor de conducere obținute ilegal în Suceava. Gruparea cerea mită mai mare pentru candidații de etnie romă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Informații revoltătoare în dosarul permiselor de conducere obținute ilegal în Suceava, cu ajutorul polițiștilor care cereau mită.

Potrivit rechizitoriului, agenții de poliție, examinatorii și instructorii auto ar fi adunat într-un an, din șpăgi, o jumătate de milion de euro. Numai într-o zi „bună”, după cum se exprimau chiar ei, încasau ilegal 4.000 de euro de la candidații care voiau să promoveze examenul auto. Femeile și persoanele în vârstă plăteau mai mult, dar cea mai mare sumă li se cerea cetățenilor de etnie romă, analfabeți.

În rechizitoriu este descris modul în care funcționa întreaga rețea: de la liderul grupării, Radu Obreja, până la administratorii școlilor de șoferi, instructorii auto și examinatori. Din discuțiile interceptate de polițiștii sub acoperire aflăm că liderul grupării, ofițerul de poliție Obreja, îi instruia pe ceilallți cum să nu fie prinși. „Noi ne ferim, dar instructorii nu se feresc deloc. (...) Ei ne pot face în momentul în care introduc investigatori sub acoperire, știi? Că noi, direct de la un candidat, nu pune nimeni mâna să ia, știi?”, se arată în stenogramele din dosar. Polițiștii sub acoperire, care se dădeau drept candidați la examenul auto, au aflat că examinatorii luau mită între 2.000 și 4.000 de euro pe zi. și așa au adunat jumătate de milion de euro într-un an. Discuțiile legate de bani se purtau înainte de examenul practic, în cadrul orelor de condus.

Cereau mită mai mare pentru candidații de etnie romă

Gruparea decidea cine trebuie să promoveze examenul practic de condus în funcție de trei criterii: gradul de pregătire a candidatului, vârsta sau sexul candidatului, dar și suma de bani pe care era dispus să o dea drept mită. În principiu, se cereau între 150 de euro și 200 de euro, dar suma putea fi mai mică dacă cel care susținea examenul dovedea că este pregătit, și mai mare, de până la 600 de euro, în cazul celor mai puțin talentați. De asemenea, femeilor și persoanelor mai în vârstă li se percepea o sumă mai mare, în timp ce persoanele de etnie romă reprezentau, în ochii grupării, o categorie specială de candidați. În cazul lor, mita pleca de la 500 de euro și ajungea la 1.500 de euro de persoană. În zilele în care mita era dată, polițiștii care organizau examenul primeau, la ora opt dimineața, un mesaj pe telefonul mobil, cu numele candidaților care au plătit pentru a promova proba practică. Procurorii DNA cred că gruparea ar fi fost înființată cu mult înainte de pandemie și că, vreme de cinci ani, le-ar fi dat permis unor șoferi nepregătiți, care au provocat cele mai multe accidente mortale din România. Potrivit probelor de la dosar, între 2015 și 2020, în județul Suceava, s-au înregistrat cele mai multe accidente mortale din țară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult