Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În 2 apartamente de bloc din România stau, cu acte, mii de moldoveni. Primarii le-au făcut secţie de vot

Your browser doesn't support HTML5 video.

Legile permisive dau naştere unor situaţii absurde în România. Mii de basarabeni cu dublă cetăţenie, figurează în acte, într-un singur apartament din ţara noastră iar proprietarii locuinţei nu pot fi traşi la răspundere.

În satul Moşna din Iaşi sunt înregistraţi oficial 6.800 de locuitori. Aproape 4 mii dintre ei sunt moldoveni cu dubla cetăţenie iar într-un singur apartament din acest bloc, au rezidenţă peste 2.500. Asta însă doar în acte, pentru că în realitate la adresa respectivă sta cu chirie o familie formată din 3 persoane. Vecinii spun că nu i-au întâlnit niciodată pe basarabeni,

"În momentul acesta nu mai locuieşte niciunul dintre ei în localitate şi putem spune că sunt la lucru în străinătate”, afirmă primarul comunei. Cei cu dubla cetăţenie au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca orice localnic. Moldovenii plătesc taxe şi au depus în jur de 900 de dosare pentru alocaţiile copiilor. Pentru cererile uriaşe venite dinspre ei, în primărie au apărut posturi noi, salarii mai mari, iar secţiile de votare s-au înmulţit.

Carla Tisan, director Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Populaţiei Iaşi: "Legislaţia este permisivă în acest moment. Dacă cetăţeanul originar din republica Moldova are cetăţenie română, poate face dovada unui domiciliu, cererea trebuie soluţionată."

La o adresă din Galaţi îşi au domiciliul legal, după unii doua, după alţii trei mii de persoane - numărul exact nu îl mai ştie nimeni. Situaţia dă naştere la diferite anomalii, cum s-a întâmplat, de exemplu, de referendum. Special pentru cei cu dubla cetăţenie a fost înfiinţată o nouă secţie de votare.

Citește și
Istanbul, Bosfor
Țară preferată de români înlesnește obținerea cetățeniei. Câți bani trebuie investiți

"Dintr-un total de 1953 care sunt pe liste permanente nu avem niciun votant”, spune o membră a secţiei de votare.

Proprietarul susţine că e „treaba lui” ce face în apartament. Pe de altă parte, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată.

Şi în Bucureşti au fost înfiinţate secţii în plus la referendum.

În Parlament exista o propunere legislativă pentru modificarea unei ordonanţe de urgenţă privind evidenta, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate. Potrivit iniţiativei, numărul de persoane care pot fi luate în spaţiu la o singură adresa va fi limitat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult