Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Împinși de sărăcie, locuitorii din cartierul Ferentari își extind periculos locuințele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lipsa spaţiului de locuit crează situaţii absurde într-unul dintre cele mai sărace cartiere din Bucureşti.

Locuitorii blocurilor din Ferentari îşi construiesc balcoane fără autorizaţie, care se sprijină pe nişte piloni subţiri şi ar putea să cadă în orice moment. Reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor le recomandă autorităţilor să-i ajute pe oameni să le consolideze.

Construcţiile improvizate au apărut cu sutele pe lângă blocurile din cartierul Ferentari. Nu contează înălţimea.

Acest balcon pe piloni foarte subţiri are şi o extindere. Dar locatarii spun că nu se simt în pericol. Îi deranjează însă lipsa spaţiului.

Citește și
apartamente
Cât de aproape suntem de prăbușirea pieței imobiliare. Prețurile cresc constant

Elena locuieşte din 1980 în cartier şi ne-a arătat garsoniera ei.

"Aceasta este bucătăria 1,3 pe 1.3. Dacă ar fi să pun şi aragazul aici, nu aş avea loc. Aceasta este lăţimea la cameră, dacă eram mai lungă în mâini..."

Aşa că şi-a construit un balcon de 4 metri pătraţi, lipit de bloc, deşi ştie că este ilegal. Nu este singura care şi-a lipit de garsonieră un balcon. Iată unul de la etajul 3.

"-Balconul cât are? -Un metru ieşit afară, cu 4 metri. -Aveți voie să vă construiţi balcoane? -Atâta timp cât nu au demolat şi astea. Acuma să demoleze, gândiţi-vă că toţi au spart pereţii. Ar distruge tot."

Cei care nu au un balcon, vor să-şi facă. Elena Tudor, în vârstă de 65 de ani, se uită de la etajul 4, la balcoanele vecinilor şi îşi face calcule.

"Cere 12 milioane, plus balconul cu fier cu tot, ce aduce el, materialul, în jur la 30 de milioane."

Iar lipsa de spaţiu nu este singura problemă. O femeie a ieşit să arunce apă fierbinte în canalizarea de pe stradă.

”Distruge instalaţia la chiuvetă dacă o arunc acolo. Aici este gura de canalizare. De ce este acoperită? De câte ori se matura strada şi am zis să nu se înfunde.”

Cei care au timp se adună la un grătar.

O garsonieră confort 3 din cartierul Ferentari are în jur de 15 metri pătraţi şi costă aproape 15.000 de euro. Cu alte cuvinte, preţul pe metrul pătrat este că în oricare alt cartier din Bucureşti, în Dristor, Titan sau Colentina. Doar că, de regulă, aceste garsoniere au lipite de ele câte o construcţie care practic le dublează suprafaţă."

Arhitecţii spun că aceste construcţii sunt periculoase, dar oamenii pot fi ajutaţi să le consolideze.

Alexandra Stoica, purtătorul de cuvânt al Ordinului Arhitecţilor din România: "În mod cert ar putea să cadă în orice moment. Există soluţii prin crearea unor structuri adiacente blocurilor care să realizeze extinderea spaţiului locativ, dar şi eficiență energetică."

Am solicitat un punct de vedere de la Primăria Sectorului 5, însă reprezentanţii primăriei s-au limitat să spună doar că au cerut ajutor de la alte instituţii ale statului. Iar Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a răspuns solicitării Ştirilor PRO TV.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult