Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Imobile istorice care aparțin unor străini, licitate la Arad, după neplata unor datorii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primăria Arad scoate la licitație mai multe proprietăți care aparțin unor cetățeni străini. Oamenii au acumulat datorii de zeci de mii de lei și unii dintre ei au plecat demult din țară.

Apartamentele - în zone scumpe, centrale - au fost cumpărate cu ani în urmă, când străinii sperau să facă profituri frumoase din vânzarea lor. Nu au anticipat însă nici criza economică, nici creșterea impozitelor.

Astfel, Primăria Arad a început să trimită somații pentru plata datoriilor, de câteva luni.

Călin Bibarț, primar Arad: “De-a lungul timpului mulți cetățeni străini au investit în imobile, în general, în clădiri istorice, dar au uitat uneori să-și plătească taxele și impozitele. Le scoatem la vânzare pentru a ne recupera banii. Nemaipunând la socoteală că, de ani buni, nu și-au mai îngrijit clădirile”.

Una dintre locuințele scoase la vânzare este situată în zona zero a orașului și aparține unui cetățean italian. Are o suprafață generoasă, de 140 de metri pătrați și este situată într-o clădire istorică. În același imobil, sunt zeci de apartamente abandonate de proprietarii străini.

Margareta Chițac, fost administrator: “O dată la câțiva ani mai veneau, dar acum au administrator și au închiriat și administratorii se ocupă de chiriași și apartamente. Și la noi au restanțe mari, dar dacă primaria a intervenit înseamnă că nu și-au plătit impozitul."

Florin Moș,  agent imobiliar: "Cetățenii străini care au cumpărat proprietăți în centrul Aradului înainte de criza din 2008 nu au mai putut să le vândă. Până de curând cadrul legislativ nu-i obliga să îngrijească aceste clădiri, să nu renoveze fațadele, iar acum ei nu mai pot face acest lucru deoarece impozitul pe aceste clădiri s-a majorat cu până la 500%".

Una dintre locuințele scoase la licitație i-a aparținut lui Ștefan Cicio-Pop, organizator al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1918. A fost retrocedată moștenitorilor, însă aceștia nu au reușit să o întrețină.

Corneliu Pădurean,  președinte Asociația Ștefan Cicio Pop: "Această cladire este încărcată de o simbolistiă extraordinară pentru că ea reprezintă momentul zero al istoriei României Mari și momentul zero al istoriei noastre de astăzi. Această clădire cu orice sacrificii trebuie să rămână în propietatea statului român".

Pentru acest imobil, licitația va porni de la 210 mii de euro.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult