Guvernul: ”Pensionarii să primească pensiile cu noul plafon începând din octombrie”. Marcel Boloș: ”13 miliarde lei lunar”
Mai exact, de la 1 octombrie, pensiile mai mici de 3.000 de lei vor fi scutite de impozit, iar pentru cele mai mari, taxarea se va calcula de la 3.000 de lei în sus.
”După cum știți, am luat decizia ca toate pensiile sub 3.000 lei să nu mai fie impozitate. Vorbim de o măsură care se va aplica din 1 octombrie pentru aproximativ 3 milioane de pensionari. Miniștrii muncii și finanțelor lucrează deja la actul normativ, astfel încât să-l adoptăm la timp în Guvern și pensionarii să primească pensiile cu noul plafon începând din octombrie.” - a spus premierul Marcel Ciolacu, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.
Ministrul de Finanțe: ”3,8 milioane pensionari primesc pensii majorate din septembrie”La rândul său, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a transmis într-un mesaj publicat pe Facebook că 3,8 milioane pensionari primesc pensii majorate din septembrie.
”Odată cu aprobarea de astăzi a Memorandumului pentru stabilirea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament pe luna septembrie 2024, la propunerea #MF, asigurăm majorarea bugetului lunar pentru pensii cu peste 2 miliarde lei. Astfel, mâine vom opera deschiderea de credite bugetare, care se traduce prin asigurarea sumelor pentru cei 3,8 milioane pensionari care primesc pensii majorate din septembrie.
Pentru Guvernul României, respectiv Ministerul Finanțelor, este un efort de suplimentar de aproximativ 10 miliarde lei, pe care trebuie să îi asigure în contul Casei Naționale de Pensii Publice, pe parcursul anului 2024. De la o medie lunară de circa 10,5 miliarde lei, MF va asigura către Casa Națională de Pensii Publice aproximativ 13 miliarde lei lunar.” - a afirmat Boloș.
În replică, partidul aflat în opoziție, Uniunea Salvați România, susține că peste 700.000 de pensionari au rămas, după recalculare, cu pensii mai mici decât cele pe care le primesc.
”Chiar dacă nu li se taie acum din pensie, ei nu vor mai primi vreun ban în plus până când pensia recalculată și indexată anual nu va depăși pensia în plată. Ceea ce se poate întâmpla, în funcție de caz, și peste 4-5-6 ani. Până atunci, inflația le va eroda constant puterea de cumpărare.
Caz concret: Un pensionar, fost mecanic de locomotivă, care a muncit în condiții de muncă speciale și a contribuit suplimentar în timpul muncii, a văzut cum pensia sa scade de la 7.289 lei la 4.820 lei. Chiar și cu indexări anuale, pensia lui nu va crește deloc până în 2031!
Consecință: Puterea de cumpărare a acestui pensionar va scădea drastic timp de 6 ani, afectându-i viața de zi cu zi.” - susțin cei de la USR.