Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernanții încearcă să ieftinească și la noi facturile la gaz și energie. Europenii plătesc deja mai puțin decât românii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Facturile la gaz și energie electrică ar putea fi mai mici în câteva luni. Ministerul Energiei discută cu furnizorii, distribuitorii și producătorii o scădere a plafoanelor actuale, care ar ține prețurile sus.  

La nivel internațional, gazul și energia electrică s-au ieftinit și se apropie de nivelul de dinaintea crizei energetice.

Una dintre variantele de lucru este modificarea plafonului actual de 150 de lei/MWh pentru producătorii de gaz. Aceștia ar putea fi obligați să vândă la cel mai mic preț, dintre acest preț reglementat și o medie lunară a prețului pieței.

Cu alte cuvinte, dacă prețurile din piață sunt mai mici, ar putea scădea prețurile și pentru consumatorii casnici.

Vizate sunt și plafoanele la energie electrică pentru firme. O propunere este scăderea de la 1,3 lei, la 1 leu. Dar și cele pentru consumatorii casnici ar putea fi modificate.

Citește și
Cât vom plăti la gaz după gerul din ianuarie. Facturile din decembrie au fost duble față de noiembrie
Cât vom plăti la gaz după gerul din ianuarie. Facturile din decembrie au fost duble față de noiembrie

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Se poate discuta despre ajustarea plafoanelor pentru a reflecta prețurile mai mici de pe piață, atât pentru consumatorii non-casnici, cât și pentru consumatorii casnici. În special plafoanele mai mari, pentru că dacă discutăm de un consum mic, unde aplicăm plafonul de 0,68 de lei kWh, e greu de crezut că se poate coborî”.

Comisia Europeană și Consiliul Concurenței cer de mult eliminarea plafoanelor 

Însă unii furnizori consideră că ar trebui lăsată varianta actuală a plafoanelor.

Dana Daraban, ACUE: ”Se facturează deja sub plafon, opinia mea e că trebuie să lăsăm piața să funcționeze. Orice intervenție nu face decât să lungească și să creeze o problemă suplimentară de revenirea către piața liberă”.

Pe de altă parte, atât Comisia Europeană, cât și Consiliul Concurenței de la noi au recomandat în repetate rânduri eliminarea plafoanelor, după ce prețurile de pe piețele internaționale au revenit la nivelul de dinaintea crizei.

Corina Murafa, expert energie, membru al Observatorului român pentru sărăcire energetică: ”E foarte greu, așa cum au demonstrat-o ultimele luni, să nimerești exact valorile corecte pentru aceste plafoane. E o dinamică foarte mare în piață, riști să fii mai sus plafonul decât piața și să ții artificial prețul sus, cum se întâmplă acum. Nu mai există niciun temei legislativ european prin care această plafonare/compensare să fie prelungită”.

Ministerul Energiei urmează să publice proiectul după ce furnizorii și producătorii vor trimite propriile propuneri. Scăderea plafoanelor ar putea intra în vigoare chiar din această primăvară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult