Gusturile romanesti care ar putea deveni brand de tara. Dulceata de ardei iute, vedeta unui targ culinar din Bucuresti
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cu paine la test, peste marinat si dulceata de ardei iute, cativa lipoveni din Delta Dunarii, la concurenta cu gospodine din Oltenia, le-au spus oaspetilor povestea mai putin stiuta a locurilor din care provin.
Convinsi ca nu doar peisajele, ci si mancarurile pot da savoare unui concediu, tarani din mai multe regiuni au venit la Bucuresti cu merinde. Acesti lipoveni din Jurilovca sunt convinsi ca cine va gusta din icrele de crap si stiuca sau din pirostile umplute cu carne, branza, varza sau cartofi le va trece si pragul. Tot ei stiu o reteta unica de preparare a pestelui: "Se marineaza pestele in apa si otet, se tine cele putin 24 de ore si oasele se inmoaie ca mananci fara sa te deranjeze".
Aceste gospodine invita turistii in comuna Cincu, de langa Brasov, dar nu numai pentru privelistea muntilor Fagaras. Doamnele stiu o reteta savuroasa, de placinta cu gris.
Iar invitatia la o drumetie pe Velea Teleajenului, la Izvoarele, vine cu o lingurita de dulceata din ardei iute. Si cu un alt brand propriu - dulceata din bujor de munte: "Este specie protejata. Da, dar am folosit putine petale, ca sa aratam oamenilor ce planta minunata este ca nu am decat un singur borcan".
Intre vizitatori i-am intalnit si pe ambasadorul Israelului, impreuna cu sotia, dar si pe ambasadorul Croatiei la Bucuresti. Fara indoiala, gustul bucatelor romanesti ar putea fi pentru straini un motiv in plus sa viziteze Romania.