Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Grevă generală în învățământ. Este tot mai clară scindarea dintre profesorii care susțin protestul și cei care renunță

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost o nouă zi de grevă în educație, a treia. În timp ce milioane de copii și părinții lor stau în suspans, liderii de sindicat continuă să negocieze cu mai mulți miniștri și cu șeful Camerei Deputaților.

Discuțiile sunt de pe poziții de forță. Greviștii cer cu mult peste ce poate să ofere guvernul.

Reprezentanții profesorilor au anunțat pentru joi, 25 mai, un protest cu 15.000 de participanți în Capitală.

În premieră, sindicatele au cerut o întâlnire cu reprezentanții guvernului la sediul lor, nu la Palatul Victoria. Cinci miniștri au onorat invitația, însă din echipă a lipsit premierul Ciucă. 

La discuții au participat secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Muncii, Finanțelor și Fondurilor Europene, dar și președintele Camerei Deputaților.

În acest timp, peste 2.000 de cadre didactice au protestat la Iași, în fața Prefecturii. Timp de 3 ore, oamenii au scandat revendicările pe care liderii de sindicat le promovează de câteva săptămâni: creșterea salariilor de bază, în unele cazuri până la dublu, și indexarea acestora în pas cu inflația, plus alte beneficii bănești - plata orelor suplimentare, compensarea zilelor de concediu neefectuate și decontarea navetei.

Citește și
greva
Grevă generală în educație, ziua 3. Negocierile continuă, nimeni nu știe ce va urma. Ce i se pare inacceptabil premierului

Negocierile dintre sindicaliati și guvern durează de aproape o săptămână, cu ambele tabere pe poziții de forță.

Președintele Iohannis speră să se ajungă repede la o înțelegere: ”Solicitările profesorilor, a dascălilor, am mai spus-o, sunt în bună parte legitime, ușor de înțeles. Acuma, coaliția evident că este în situația să negocieze ceva.”

Sindicaliștii însă joacă ultima carte, ținând foarte sus punctul de plecare al negocierilor. Cu perspectiva consensului tot mai îndepărtată, angajații din educație își pun justificat problema venitului pe luna mai, deja trei zile de grevă înseamnă o scădere a salariului cu 15 la sută. Și nu se știe câte zile se vor adăuga.

E tot mai clară scindarea dintre profesorii care continuă greva, cu contractul de muncă suspendat și fără să fie plătiți, și aceia care - probabil și din motive financiare - au renunțat la statutul de greviști. Sunt școli în care, de la o zi la alta, 3 dascăli au notificat direcțiunea, iar directorii au anunțat mai departe Inspectoratul de Muncă să îi repună în drepturi.

Totuși, unii nu au revenit la catedră, ci au intrat direct în concediu medical. Primesc astfel între 75 și 85 la sută din salariul net.

Între timp, tot mai mulți părinți preiau presiunea haosului din Educație. Cele mari mari temeri ale acestora sunt două scenarii pe care șefii greviștilor le-au dat ca plauzibile, compromiterea calendarului deja stabilit pentru examene.

Acest lucru ar afecta direct peste 350.000 de elevi din clasa a opta și a douăsprezecea, dar și gestul profesorilor de a lăsa mediile neîncheiate, ceea ce echivalează cu înghețarea anului școlar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult