Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Funcționarii publici din Ploiești, trimiși la cursuri să învețe cum să nu ia mită

Your browser doesn't support HTML5 video.

La Ploieşti, un proiect finanţat de Uniunea Europeană îşi propune să-i înveţe pe funcţionarii publici să reziste tentaţiei de a lua mită.

Vinovaţi pentru fenomenul corupţiei sunt însă şi cetăţenii, care s-au obişnuit să-şi simplifice viaţa apelând la pile şi mici atenţii, atrag atenţia experţii.

Când ai de rezolvat o problemă sau vrei să obţii repede o autorizaţie, trebuie să te duci pregătit la ghişeu, recunosc mulţi ploieşteni. Dacă nu cunoşti pe cineva din sistem, un plic sau un pacheţel, contează. Ploieştean: Nu se poate altfel, nu eşti primit. Reporter: Dacă? Ploieștean: Dacă nu dai, nu te primeşte nimeni, nici la doctor. Reporter: Şi ce dai de regulă? Ploieștean: Ce să dai? Bani, te miri ce. Acolo, o cafea. Ploieşteancă: Dacă te duci cu o cafea, cu o floare, nu… Reporter: Ce se întâmplă? Ploieșteancă: Vorbeşte mai cu blândeţe, să zicem.

Minodora Fărcaş, manager de proiect: "Vor să încerce să îşi obţină mai uşor, să scurteze drumul pentru a obţine ceva. Ideea e ca funcţionarul public trebuie să aibă o atitudine, să refuze fără să jignească."

Cristian Ganea, viceprimar Ploieşti: "Aceasta este o cutumă, o cutumă veche. O cutumă de acum 30 de ani, să spunem, care eu sper că şi copiii şi chiar dintre noi, să nu mai fim obligaţi, să fim puşi în faţa acestor lucruri, pentru că se întâmplă des să spunem."

Citește și
Mita
Polițist rutier din Bistrița, reținut pentru că lua mită de la șoferi. Cum a fost prins

Există însă şi oameni care şi-au schimbat mentalitatea.

Ploieştean: Nu dăm, pentru că au salariu. Reporter: Dar cei care dau, de ce credeţi că o fac? Ploieștean: Din necunoaştere. Să rezolve mai repede... s-au dus vremurile acelea, că dai ce trebuie, primeşti ce trebuie ..nu trebuie să dai nimic. Comisar-şef Gabriel Veghiu, șef DGA Prahova: "Inclusiv acceptarea promisiunii este un mod de săvârşire al faptei, nu trebuie să aştepte să existe un schimb de sume de bani sau bunuri, între cel care dă şi cel care ia." Funcţionarii primăriei Ploieşti sunt obligaţi să treacă printr-o instruire cu scopul prevenirii şi combaterii corupţiei. Ei au aflat ce gesturi pot fi interpretate drept acte de corupţie şi ce consecinţe pot avea. La finalul prelegerii, nimeni nu a avut întrebări.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult