Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Firmele care închiriază trotinete iau măsuri drastice privind folosirea acestora. Accidentele, printre motive

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cei care folosesc trotinete electrice închiriate prin aplicații vor fi evaluați la finalul cursei. În funcție de modul în care au condus ori au parcat, riscă să li se suspende contul.

Sunt măsurile luate de una dintre cele mai mari firme de mobilitate de la noi din țară, dar și altele anunță acum schimbări. Asta, deoarece numărul accidentelor în care sunt implicate trotinete electrice s-a dublat anul trecut, iar datele poliției arată că, în majoritatea cazurilor, utilizatorii sunt cei vinovați.

În câteva secunde, un bărbat a încalcat două reguli de circulație. Merge pe lângă pista pentru biciclete, deși legea spune că, dacă pe carosabil există o astfel de bandă, trebuie să o folosească. Ignoră și culoarea roșie a semaforului, iar câțiva tineri merg împreună pe o singură trotinetă. Astfel de abateri au loc zilnic, iar unele, din păcate, se soldează cu victime.

Anul trecut, la nivel național, s-au produs peste 1.200 de accidente în care au fost implicate trotinete, iar anul acesta, doar în Capitală au fost 33 de accidente grave. În majoritatea, de vină au fost cei aflați pe trotinete.

Claudiu Costea, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere București: „În acest an am avut și o persoană care a decedat, au fost și multe persoane rănite grav, dar și persoane rănite ușor. Deci, vorbim despre accidente cu victimă. Ne confruntăm și observăm persoane care utilizează trotineta electrică și se deplasează pe trotuar, lucru interzis de legislație. Sunt conducători de autovehicule care, după ce au consumat băuturi alcoolice, consideră ca alternativă pentru deplasare să folosească trotineta, lucru interzis. În acel moment se aplică o sancțiune contravențională de la 870 de lei până la 1.160 de lei”.

Citește și
ridesharing
Concurent românesc pentru Uber și Bolt. Aplicația de ridesharing care s-a lansat deja în patru orașe

Vârsta minimă pentru cei care folosesc trotineta este 14 ani, iar până la 16 ani, utilizatorii sunt obligați să poarte cască de protecție. Toți pot circula cu cel mult 25 de kilometri pe oră.

Măsurile luate de firmele care închiriază trotinete

Ca să prevină accidentele, firmele care închiriază trotinete au început să evalueze utilizatorii, în funcție de modul în care au condus și au parcat. La prima abatere, aplicația va trimite un avertisment. La a doua, viteza va fi limitată de la 25 de km la 15. Apoi, utilizatorul riscă suspendarea contului temporar sau chiar permanent. Și alte companii intentionează să ia astfel de măsuri.

Trotinetist: „Nu trebuie loc de parcare, nu costă cât un taxi, accesibilă peste tot, mai ales în zona centrală. Sunt zone un pic periculoase, dar dat fiind circulația abundentă, trotineta n-are probleme prea mari”.

Mihai Rotaru, CEO UrbanAir: „În Marea Britanie, spre exemplu, unde se desfășoară mai multe proiecte pilot de peste un an de zile, poți să închiriezi trotinete de la share-uri, dar nu poți să cumperi una. De ce? Tocmai că ele pot fi monitorizate mai ușor, au plăcuțe de înmatriculare. Un alt exemplu interesant este cel al țărilor nordice unde, deși vremea nu e întotdeauna cea mai bună, ponderea în trafic a trotinetelor este destul de mare. Desigur, sunt reguli și se respectă”.

Orașe ca Roma, Lisabona și Oslo au înăsprit condițiile de utilizare a trotinetelor, iar în Paris, de exemplu, peste doar câteva zile va fi interzisă închirierea trotinetelor electrice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult