Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Filme, spectacole sau muzee virtuale. Ce faci acasă în timpul pandemiei de coronavirus

În contextul pandemiei de coronavirus, cele mai multe spații culturale au fost închise publicului, oamenii fiind sfătuiți să rămână acasă. Internetul oferă soluţii potrivite chiar şi în această situaţie.

Autoizolarea este, fără îndoială, una dintre cele mai bune metode de combatere a răspândirii noului coronavirus. Pentru că nimeni nu ştie, însă, cât va dura această criză şi "statul acasă" nu este cea mai plăcută activitate pentru mulţi dintre noi, neobişnuiţi cu atâtea zile petrecute între patru pereţi, găsiţi mai jos o listă de resurse care vă pot ajuta să petreceţi mai uşor timpul.

E vorba despre site-uri care pun la dispoziţia tuturor filme, cărţi, muzică, spectacole de operă sau, de ce nu, cursuri. Toate sunt gratuite, aşa că aveţi nevoie doar de o conexiune la internet. Filme şi seriale gratuite

Site-ul openculture.com a pus la punct o listă cu peste 1.100 de filme şi seriale gratuite, pentru toate gusturile, oricât de pretenţioase sau variate ar fi. De la comedii, drame şi filme horror la cele cu arte marţiale şi de la operele lui Hitchcock şi până la filme realizate de iluştri necunoscuţi, a şaptea artă este reprezentată aici în totalitate. Singurele neplăceri, pentru unii, ar fi absenţa subtitrărilor în limba română şi, în unele cazuri, vechimea peliculelor.

Avantajele nu sunt, însă, de lepădat: filmele vechi sunt simple, acţiunea e uşor de înţeles şi jocul actoricesc e important, nu efectele speciale.

Dacă preferaţi documentarele sau filmele de arhivă, ca să vă pierdeţi cu imaginaţia în întâmplări sau evenimente din ultimul secol, British Pathe oferă gratuit aproape 85.000 de filmări, reportaje şi jurnale de ştiri filmate între anii 1910 şi 2008. La acestea, se adaugă şi mai bine de 136.000 de filmări din colecţia istorică a agenţiei de ştiri Reuters.

Spectacole de operă

Sunt destui cei care, în vremuri obişnuite, preferă să meargă la teatru sau la operă în loc să meargă la cinematograf sau să-şi facă abonamente la serviciile de streaming. Pentru pasionaţii de operă care nu mai au ocazia să-şi satisfacă plăcerea în aceste zile, Opera Metropolitană din New York a anunţat că va difuza online unele dintre cele mai mari spectacole organizate în ultimii ani pe impozanta scenă din "oraşul care nu doarme niciodată".

"Vrem să oferim puţină consolare iubitorilor de operă în aceste vremuri extrem de dificile. În fiecare noapte, vom prezenta o bijuterie a operei din colecţia noastră de transmisiuni HD, din ultimii 14 ani", a spus managerul general al Operei, Peter Gelb, într-un comunicat de presă.

Spectacolele vor fi difuzate pe site-ul Metropolitan Opera începând cu această noapte, la ora 1.30, ora României, şi vor rămâne disponibile încă 20 de ore. Iată lista spectacolelor pentru săptămâna aceasta.

16 martie - "Carmen", de Bizet 17 martie - "La Boheme", de Puccini 18 martie - "Il Trovatore", de Verdi 19 martie - "La Traviata", de Verdi 20 martie - "Fiica Regimentului", de Donizetti 21 martie - "Lucia di Lammermoor", de Donizetti 22 martie - "Eugen Onegin", de Ceaikovski Cărţi audio

Cititul este una dintre micile plăceri ale vieţii şi scufundarea imaginaţiei într-o poveste - fictivă sau nu - poate avea efecte benefice asupra stării de spirit a celor aflaţi de nevoie în izolare la domiciliu. Puteţi găsi cărţile clasice în biblioteca personală sau, în variantă digitală, pe site-urile librăriilor. O idee bună, în aceste vremuri, ar putea fi să încercaţi un audiobook. Chiar dacă nu vă veţi putea concentra la întreaga lectură, e o ocazie bună să vă testaţi cunoştinţele de engleză.

În timp ce vă duceţi la bun sfârşit activităţile casnice sau exerciţiile fizice, puteţi asculta, de exemplu, una dintre povestirile horror ale lui H.P. Lovecraft, un sonet de Shakespeare, o povestire de Asimov sau, de ce nu, "Cocoşatul de la Notre Dame" de Hugo în lectura lui Christopher Lee. Lista oferă şi e-books pentru unele dintre titluri. Găsiţi o listă cu peste 1.000 de povestiri, nuvele şi chiar romane pe site-ul openculture.com.

Muzee virtuale

Cei care obişnuiau să călătorească mult înaintea izbucnirii pandemiei COVID-19 resimt izolarea poate mai mult ca ceilalţi. Dacă vă este, însă, dor de muzee şi expoziţii de artă, aveţi ocazia să vizitaţi virtual muzee celebre care şi-au expus colecţiile (şi) în lumea online. Pe site-ul cimec.ro al Institutului Naţional al Patrimoniului veţi găsi o listă a muzeelor şi expoziţiilor virtuale din România. Dacă preferaţi arta internaţională, iată o listă scurtă cu muzee și expoziții virtuale din străinătate, adunate de Historia.ro:

Pinacoteca di Brera, Milano Galeria Uffizi, Florenţa Muzeele Vaticanului Muzeul Luvru, Paris  ►MET, Muzeul Metropolitan New York  ►Muzeul Ermitaj, Sankt Petersburg  ►Muzeul de Arheologie, Atena  ►Muzeul Prado, Madrid  ►British Museum, Londra Galeria Naţională de Artă, Washington 

Cursuri gratuite

În cazul în care v-aţi săturat de filme, citit, muzee şi operă şi aveţi nevoie de ceva mai complex care să vă scoată din letargia zilelor petrecute acasă, puteţi umple timpul liber cu nişte cursuri gratuite.

Pe site-ul coursera.org sunt câteva mii de cursuri online oferite de unele dintre cele mai mari universităţi ale lumii. Aşadar, dacă cineva vrea să înveţe ce înseamnă "machine learning", bazele psihologiei sociale sau să-şi facă iniţierea în marketingul pentru social media, acesta e un punct bun de plecare. 

Cărţi de colorat disponibile online

Pentru că vorbeam mai sus despre cursuri online, pe site-ul Scholastic sunt cursuri gratuite şi pentru copii mici şi elevi, deşi cele mai multe dintre ele seamănă, mai mult, cu documentare educative pe diverse teme. 

În cazul în care vreţi, totuşi, să le oferiţi copiilor ocazia să participe la activităţi mai interesante, trebuie să ştiţi că Biblioteca Academiei de Medicină din New York îi invită la colorat. 

În cadrul unui proiect care durează deja de câţiva ani, instituţia face apel la alte biblioteci majore din lume să transforme în planşe de colorat unele dintre exponatele lor cele mai de preţ. Toate acestea sunt oferite, apoi, celor interesaţi, pentru a le printa şi a le... colora. Pentru că este vorba despre biblioteci serioase, cum e cea a Universităţii Cambridge sau Biblioteca de Stat din Rusia, multe dintre planşele de colorat sunt la fel de potrivite şi pentru... adulţi.

Aşadar, dacă tot sunteţi nevoiţi să rămâneţi la domiciliu în zilele următoare, aveţi timp să vă faceţi un program cât mai variat, care va ajuta timpul să treacă mai uşor şi, deşi e doar o iluzie, mai repede.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult