Festival de film inedit, la Sibiu. Pelicule vizionate din barcă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oaspeții sunt invitați, de pildă, la muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde iau loc în bărci sau hidrobiciclete, apoi pornesc spre sala de cinema, aflată pe lac, înconjurată de mori de vânt, stuf și papură.
Iar muzica de fanfară face parte din coloana sonoră a acestui eveniment adaptat timpurilor pe care le trăim.
Spectatorii, nu mai mult de patru într-o barcă, au vâslit pe ritmuri de fanfară spre ecranul uriaş, apoi, pe luciul apei, sub clar de lună, s-au bucurat de proiecţii.
Printre cei care îndrăgesc filmul documetar, am găsit-o şi pe colega noastră Amalia Enache. Producţiile, atmosfera şi peisajul au cucerit-o.
Amalia Enache: "Nu m-aş fi gândit la asta, e o experienţă pe care mi-am dorit-o foarte mult. Înveţi foarte repede să vâsleşti şi te bucuri, peste film te bucuri de tot ce îţi dă atmosfera de lac, morile, peisajul, apusul, ceva cu totul şi cu totul spectaculos."
Oana Ivan, PR Astra Film Festival: "O distantatre socială, mai degrabă fizică decât pe barcă şi o siguranţă pentru public, probabil că nu există. Şi dacă vreţi, putem să facem şi o paralelă, am adus şi puţin din festivalul de la Veneţia unde tradiţia este să mergi la film pe barcă, de ce nu."
Festivalul de film documentar, ajuns la ediţia cu numărul 27, se încheie duminica viitoare. Producţiile sunt prezentate la muzeul în aer liber, dar şi în centrul istoric al Sibiului. Pentru o experienţă unică pe lac veţi plăti 30 de lei, iar pentru o proiecţie tradiţională - doar jumătate din sumă.
Dumitru Budral[, directorul Astra Film Festival: "Am încercat să facem o ediţie creativă, nu una de constrângere. De aceea am decis să facem pentru prima dată, din 1993, festivalul în aer liber. Iar în acest muzeu miraculos exista acest spaţiu, acest lac şi aceste mori superbe de vânt."
În luna octombrie, evenimentul va fi organizat şi în mediul online.