Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fermierii care cultivă usturoi și cartofi pot lua bani de la stat din iunie. Cât vor primi pentru fiecare hectar cultivat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Din iunie, fermierii care cultivă usturoi și cartofi, pot lua bani de la stat. Pentru fiecare hectar cultivat cu usturoi, primesc trei mii de euro, iar pentru cartofi, 200 de euro.

Măsurile ar urma să mai tempereze prețurile din piețe, unde marfa românească este mai scumpă, decât cea de import. Acum, mâncăm usturoi din China și cartofi congelați din Franța ori Germania.

Un kilogram de cartofi noi costă între 8 și 12 lei kilogramul, la Ploiești, în timp ce cartofii din alte țări costă cinci lei, iar usturoiul românesc, mai mic decât cel din Spania, Bulgaria și China, se vinde cu zece lei kilogramul.

Potrivit unei hotărâri de guvern, pentru a crește producția locală, cultivatorii de usturoi vor putea primi 3.000 de euro pentru fiecare hectar. La cartofi, ajutorul este de 200 de euro pe hectar.

Un producător din Olt spune că are costuri mari. A investit peste zece mii de euro în două hectare cu cartofi.

Citește și
cartofi
„Este o sumă absolut derizorie”. Producătorii de cartofi se plâng că nu au beneficiile celor din Programul Tomata

Mihai Dumitru, producător de cartofi: „Oamenii la muncă cu ziua ne cer 150 de lei, foliile sunt scumpe. Foarte puțin, nu ne ajunge pentru nimic, costurile sunt foarte mari”.

Szocs Jozsef, cultivator de cartofi: „Practic, suma de 200 de euro pe hectar ar reprezenta un procent de 4-5% din costurile de producție ale înființării unui hectar de cartofi”.

Deși mâncăm, anual, în medie, două kilograme și jumătate de usturoi și 100 de cartofi, producția locală s-a tot redus. Anul acesta se estimează o producție de usturoi cu 30% mai mică, față de acum trei ani. Fermierii se plâng că au costuri mari de producție, iar semințele autohtone nu sunt suficiente, așa că nu e de mirare că usturoiul din farfuriile noastre vine mai ales din alte țări, peste 70%. Cel mai mult vine din China, care e cel mai mare producător din lume. Urmează Olanda, Cehia, Spania, Ungaria și Germania. În 2021, ultimul an pentru care sunt date complete, am importat peste 5.200 de tone de usturoi în valoare de 11 milioane de euro. Asta, în vreme ce exporturile au fost extrem de modeste, de zece ori mai reduse.

La cartof, dacă ne uităm pe datele din 2022, importurile au fost de 178.000 de tone, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, iar la export am trimis o cantitate de 18 ori mai mică.

Daniel Radu, prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor: „Uriașa problemă a României este lipsa centrelor de colectare. Ar fi trebuit să existe centre de colectare în fiecare județ, mai ales în bazinele legumicole, iar de acolo să poată fi vândute către consumatori”.

Cererile și documentele pentru înscrierea în programul de ajutoare se depun la direcțiile agricole județene. Termenul limită pentru depunere este 19 mai la cartofi, respectiv 31 mai la usturoi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult