Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fermierii aduc tot mai rar marfă în piețe. Sunt descurajați de proceduri și de lipsa clienților

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu tot mai puțini clienți care le calcă pragul, fermierii au început să vină mai rar cu marfă în piețe. În celebra Piață Obor din Capitală, de exemplu, un sfert din tarabele disponibile sunt goale, așa cum nu se întâmpla nici măcar pe timp de iarnă.

Administratorii încearcă să convingă producătorii să vină, însă oamenii spun că sunt descurajați de proceduri și de lipsa clienților.

Piața Obor e mai aerisită ca niciodată. Într-un colț, în loc de fructe și legume, tarabele sunt acoperite cu pânze. În ultimele luni, această femeie n-a avut noroc de colegi de stand.

Vânzător: „N-a vrut nimeni să rămână aici, sunt doar eu. Uite, mai schimb o vorbă cu vecina de acolo, când e la piață. E departe, dar țip la ea, țip la ea... Luminița, vezi că, uite, mă întreabă clientul... Ea are leuștean verde, eu uscat. Luminița, ai leuștean verde? Da, zice, am. Și trimit clientul la ea”.

În Piața Obor sunt 150 de locuri libere pentru producători și societăți, din cele 450 disponibile. Imaginați-vă că, acum câțiva ani, în aceeași perioadă a anului, astfel de tarabe acoperite în lipsă de producători erau undeva la 20 în toată piața. Șirurile lungi de tarabe cu marfă s-au transformat acum în mici insule cu multe alei. Producătorii nu se mai înghesuie ca altă dată să își vândă marfa.

Citește și
cumparaturi
Românii mănâncă din ce în ce mai mult și mai prost. Câte calorii a ajuns să consume un adult în fiecare zi

Vânzător: „Unde sunt colegii? Sunt în concediu”.

Vânzător: „Eu sunt refugiată, domnișoară, aici. Unde sunt? N-au mai venit, că nu e vânzare. De 50 de lei”.

De cealaltă parte, clienții spun că au rărit drumul la piață pentru că e prea scump.

Client: „Am văzut, mami, am văzut. Dacă nu e lume să cumpere. Nu sunt bani, nu sunt”.

Client: „Cere prea mult!”.

Comercianții care vor un loc în Piața Obor plătesc 50 de lei pe zi pentru tarabă. Administratorii spun că au fost veri în care închiriau același stand și de două ori într-o zi, dacă producătorii stăteau numai câteva ore. Acum îi așteaptă pe oameni să vină cu marfa și spun că le pot face loc oricând. Și în Piața Sudului găsim mai puțini vânzători. Cei mai mulți vor începe să vină din martie, aprilie cu marfă.

Producător: „Vecinii mai au treabă, sunt cu mere, mai curăță copacii, vin când pot”.

Vânzător: „Nu mai cumpără nimeni ca înainte”.

Legumicultorii spun că, de cele mai multe ori, nu este rentabil să vândă în piețe. Clienții au migrat spre supermarketuri, acolo unde găsesc o varietate mai mare de fructe și legume, chiar și românești. În plus, în piețe sunt condiționați de lege să vândă ei sau membrii familiei și nu au timp să se împartă între muncă și vânzare. Și preferă să vândă mai ieftin și rapid în piețele en-gros.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult