Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Exportăm oameni calificați, dar în țară piața forței de muncă e îngrijorătoare. Care sunt cauzele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Piața forței de muncă din România este tot mai complicată, arătă un raport al Institutului Național de Statistică, iar unele evoluții sunt îngrijorătoare.

În timp ce continuăm să exportăm oameni activi, calificați, la noi crește numărul celor care nu reușesc să se angajaze pentru că nu sunt pregătiți suficient să facă față unui loc de muncă.

În fiecare an numărul celor care lucrează scade cu 20 de mii, deși locuri de muncă există. Cei mai problematici sunt tinerii de până în 25 de ani și persoanele trecute de 45 de ani.

Cea mai afectată este grupa de vârstă 45-54 de ani, grupa care reprezintă aproape un sfert dintre șomerii de la noi. Unii ar vrea să muncească, dar nu își găsesc slujbe.

Oana Botolan, specialist resurse umane: "Lipsa de pregătire specifică, competențe digitale, anumite competențe tehnice - firesc să nu le aibă - poate că aici este unul dintre blocaje. O altă posibilă cauză în cazul celor specializați este teama și rezistența angajatorilor de a lua persoane trecute de 45, 50 de ani, în echipe tinere."

O altă categorie de persoane inactive din punct de vedere economic, o reprezintă cei cu vârstă cuprinsă între 15 și 24 de ani, care nu studiază, nu lucrează și nici nu urmează un program de formare profesională sau unul educațional. Această categorie de tineri este numită NEET. INS a identificat în jur de 100.000 de astfel de tineri, însă datele Eurostat arată că ar fi vorba de o cifră mult mai mare - în jur de 400.000.

Sunt cei care au renunțat la școală și nu muncesc. Este a două cea mai afectată categorie. Iar datele arată că un șomer tânăr stă până la un an acasă până își găsește un loc de muncă.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânț al INS: "O zonă cu șomaj foarte ridicat în România este zona Centru, care altminteri este o zonă cu activitate economică puternică, iar în N-E, zona în care activitatea economică este mai puțin intensă, este o zonă cu șomaj mai scăzut."

De vină pentru aceste probleme, spun specialiștii, este și sarcina fiscală - a 5-a cea mai mare din Europa. Adică taxele și impozitele pe venituri, care ajung la 42,5 la sută. De aceea sunt și tot mai mulți români care pleacă să muncească în străînătate. Potrivit Institutuli Național de Statistică populația României scade cu 100.000 de oameni în fiecare an.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult