Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Este dublă sărbătoare, atât de Sfântul Ioan Botezătorul, cât și pentru cei care țin Crăciunul pe rit vechi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este dublă sărbătoare! Aproape două milioane de români, botezaţi Ion sau Ioana, sunt în centrul atenţiei, de ziua numelui.  

Şi tot sâmbătă, este Crăciunul pe rit vechi - ţinut şi de moldovenii, ucrainenii, sârbii și lipovenii de la noi.

În hoteluri și pensiuni, se pregătesc mese îmbelșugate și sunt asteptati colindătorii.

Atmosfera festivă nu alungă însă grijile de pe chipurile ucrainenilor care au fugit aici, din calea războiului. În special copiilor le este dor de tații lor.

750 de copii veniți din Ucraina s-au întâlnit cu Moș Crăciun la Centrul pentru Refugiați din Brașov. I-au adus desene făcute de ei și au primit, în schimb, cadouri.

Tatiana Serghienko, mama unui copil: "Toata lumea este bună cu noi! Fetița mea este fericită pentru că a primit atâtea cadouri de Craciun! S-a intâmplat să mergem pe strada și oamenii să vină la ea să îi dea dulciuri. A fost extraordinar."

Citește și
Nasterea Domnului postul craciunului
Crăciunul pe rit vechi. Tradiții și obiceiuri respectate de românii care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi

Este primul Crăciun pe care acești copii îl petrec doar cu mamele, departe de tații rămași să lupte.

Andreea Vrâncean, coordonatorul Centrului pentru Refugiați Brașov: ”Principala dorință a copiilor, care se regăseste și în desenele pe care i le-au adus lui Moș Crăciun, este pacea!"

După doi ani de restricții, anul acesta, sute de moldoveni de peste Prut petrec Crăciunul la noi, la Sovata.

Până la cina festivă, cei mai mulți s-au răsfățat în bazinele cu apă termală.

La Sovata, ofertele pentru cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi ajung la 4.000 lei, un sejur de 4-5 nopți pentru două persoane.

Manager hotel: "Este o perioadă foarte aglomerată/în seara acesta vor avea cina de Crăciun, la una dintre ele participă 500 la a doilea peste 200."

În Maramureș, comunitățile de ucraineni și moldoveni pregătesc bucate tradiționale și merg unii la alții la colindat. Potrivit tradiției, în ajun au de gătit 12 feluri de mâncare.

Departe de familia din Ucraina, au speranța că noul an le va aduce pacea. Mulți dintre ei au reușit să-și facă un rost la noi, după ce și-au găsit o slujbă.

Focșa Ludmila: "Pe tărâmul din Maramureș am început sa sărbatoresc cu prietenii veniți din Ucraina. Încerc să-i transmit asta și copilului meu, sa păstrăm aceasta tradiție frumoasă."

Și sârbii din Banat sărbătoresc. Aici se păstrează un obicei străvechi - aprinderea stejarului, numit badniak, simbol al focului care i-a adunat pe păstori în noaptea sfântă a nașterii Domnului.

Lemnul de stejar se aprinde în curtea bisericilor, iar tradiția spune că anul va fi bogat, dacă sar scântei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult